Resource-studentcolumnist Ilja valt in de prijzen

Jurylid Eva Hoeke: ‘Zelfrelativering is een groot goed in de columnistiek.’

Resource studentredacteur en columnist Ilja Bouwknegt sleepte de tweede prijs binnen in de categorie Studentencolumns tijdens het jaarlijkse congres van onafhankelijke redacties in het hoger onderwijs. 

Ilja schreef in haar Resource-column hoe je als ‘oude’ student nieuwe vrienden maakt. Jurylid Eva Hoeke (columnist van onder meer de Volkskrant) schreef over de column in het juryrapport: ‘Geestige column, vol milde zelfspot over een universeel thema: vriendschappen. Persoonlijk en kwetsbaar opgeschreven, zonder er een drama van te maken: zelfrelativering is een groot goed in de columnistiek. De bereidheid van Fransen om Engels te praten – goed gezien, en geestig dat dat zich uiteindelijk tegen de schrijfster keert. De serieuze poging om uit te vogelen wat hier toch aan de hand is, maakt dat het niet bij lolligheden alleen blijft – zonder belerend over te komen. Mooi dat er op het einde wordt geknipoogd naar een eerdere passage, mede daardoor staat er een mens waarmee je best vrienden zou willen worden.’

Jaarlijks organiseert de Kring van Hoofdredacteuren, waarin 22 onafhankelijke media van hogescholen en universiteiten zijn verenigd (waaronder Resource), het Kringcongres en de bijbehorende Awards-uitreiking. Dit jaar waren er drie categorieën: interviews, studentencolumns en achtergrondverhalen.
Deskundige jury’s van journalisten en columnisten beoordeelden inzendingen van de aangesloten redacties. De prijzen werden op donderdag 6 juni uitgereikt op het jaarlijkse kringcongres, dit jaar georganiseerd door de redactie van VOX (Radboud Universiteit) en Sam (Hogeschool Arnhem/Nijmegen). De eerste prijs voor beste studentencolumn ging naar VOX: columniste Antonia Leise schreef ‘The Nazi’s are Back’.

De redactie van Delta (TU Delft) ging er met de twee andere prijzen vandoor, die voor beste achtergrondverhaal en beste interview.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.