De Stelling: ‘Alleen imkers mogen klagen over het weer’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Filippo Guerra
Tekst Ning Fan

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Filippo Guerra, die op 12 april promoveerde op onderzoek naar de rol van de doublesex transcriptiefactor in de vorming van geslachtsdifferentiatie bij Nasonia-wespen.

‘Mensen blinken uit in de kunst van het klagen. We klagen de hele dag over van alles, met het weer met stip op nummer één. In mijn ogen is klagen over slecht weer niet nodig. Op een regenachtige dag zijn er wel meer files, maar je zit lekker droog in je auto. Op een warme dag kan fietsen naar het werk wat ongemak geven, maar je bent snel weer in een kantoorgebouw met klimaatbeheersing.

Ik heb zeven jaar insecten bestudeerd en had in Italië mijn eigen bijenkasten. Nu zit ik bij het Wageningen Bee Team. Ik ben van mening dat onze klachten over het weer verbleken bij de uitdagingen waar imkers voor staan. Als bijen te lang binnen blijven vanwege het weer, kunnen ze de honingvoorraad opeten in plaats van op zoek te gaan naar nectar en pollen. Als het slechte weer aanhoudt, kan het zomaar zijn dat imkers de bijen met suikerwater moeten bijvoeren in plaats van dat ze honing kunnen oogsten voor de verkoop. Overigens klagen de bijen zelf nooit over het weer, zij zitten er warmpjes bij in hun korf met voldoende eten. De imker betaalt de prijs.

Klagen over het weer, je studie, onderzoek of welk onderwerp dan ook, lost geen enkel probleem op. Zelfs als een experiment mislukt heb je iets geleerd, namelijk wat niet werkt. Er zit altijd een positieve kant aan een mislukking. Maar hoe kan een imker baat hebben bij slecht weer? Niet. Dus, denk de volgende keer als je wilt gaan klagen aan een imker die slecht weer voor zijn kiezen krijgt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.