Bloggende Marker Wadden-stagiairs

Studenten doen bloggend ervaring op met wetenschapscommunicatie en ze informeren het publiek.
De stagiair-bloggers. Links Cedulie, midden Gijs en rechts Hymke. De stagiair-bloggers. Van links naar rechts: Cédulie Chapot, Gijs van Beilen en Hymke Meijer. Foto Joep de Leeuw (WMR)

Onlangs is op Marker Wadden het nieuwe vismonitoringseizoen gestart. Dit jaar krijgen de onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) versterking van vier stagiairs: drie van WUR en een van de UvA. De studenten bloggen erover, zowel om ervaring op te doen met wetenschapscommunicatie als om geïnteresseerden op de hoogte te houden van hoe de biodiversiteit op en om de eilandengroep zich ontwikkelt.

Het gaat om de Wageningse masterstudenten Gijs van Beilen (Marine and Aquaculture Resource Management), Cédulie Chapot (Biologie) en Hymke Meijer (Forest and Nature Conservation) en de Amsterdamse bachelorstudent Rosa Kuiken (UvA Future Planet Studies, met een minor Freshwater and Marine Biology). Ze houden online een logboek bij over hun onderzoek op de Marker Wadden, met foto’s en verhalen over hun ervaringen en bevindingen in het veld en het lab. Die verhalen worden gedeeld via zowel de website van WMR als via NatureToday. Daarnaast promoot gebiedseigenaar Natuurmonumenten de studentenblogs via z’n sociale media.

Schepnetje

Schrijfstof hebben de studenten vooralsnog in overvloed, volgens Van Beilen. ‘We maken genoeg bijzondere en gekke dingen mee. En sowieso is het heel speciaal om hier elke twee weken onderzoek te mogen doen. Dagbezoekers zijn al ondersteboven van wat ze beleven op die ene dag dat ze hier zijn, dus ga maar na wat wij allemaal zien en meemaken. Soms voel ik me weer een soort 4-jarige, met m’n schepnetje aan de waterkant en vol vragen over alles wat ik zie. Gelukkig mag je als student ongebreideld nieuwsgierig zijn’, vertelt hij met een lach.

Mensen deelgenoot maken van zijn enthousiasme is voor Van Beilen een belangrijke drijfveer om te bloggen. ‘Marker Wadden is zo’n bijzondere plek. Als je ziet wat er nu al gebeurt qua ontwikkeling van die nog prille natuur, hoeveel soorten we al tegenkomen – stel je voor hoe dat over tien jaar moet zijn. Of wat er gebeurt als deze vorm van natuurontwikkeling op veel meer plekken in Nederland of elders op de wereld wordt toegepast. Hoe meer mensen daarvan weten, hoe beter.’

Eigen projecten

De studenten zijn inmiddels verschillende keren op Marker Wadden geweest. ‘Het begint steeds meer te voelen als thuiskomen als we vanaf de veerboot het hoofdeiland in zicht krijgen’, aldus Van Beilen. Hun eerste blogs staan inmiddels online. Die gaan zowel over de Marker Wadden in het algemeen, als over hun eigen projecten.

Zo bestudeert Van Beilen de ontwikkelingen in de (macro-)bodemfauna en hoe die het voedselaanbod voor vissen beïnvloeden. Chapot onderzoekt in hoeverre DNA-metabarcoding aanvullende informatie oplevert bij de identificatie van de vissoorten en vislarven die voorkomen op Marker Wadden. Meijer en Kuiken buigen zich over de hoeveelheid prooi voor visetende vogels, waarbij Kuiken kijkt naar de ruimtelijke verspreiding van vis in het héle Markermeer en IJsselmeer en Meijer zich toelegt op het voedselaanbod rond Marker Wadden zelf.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.