Spijkerbroekenscriptie genomineerd voor landelijke prijs

‘Instagram made me do it.’
Eveline Nales achter de naaimachine. Eigen foto

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft drie masterscripties geselecteerd voor de SER-Scriptieprijs. Een daarvan is de scriptie over kleding recyclen van Eveline Nales, net afgestudeerd bij Environmental Science in Wageningen.

De SER-scriptieprijs kwam toevallig op haar pad. ‘Instagram made me do it’, geeft Nales lachend toe. ‘Ik zat een beetje te scrollen door social media en ineens viel het me op dat ik de hele tijd dezelfde reclame te zien kreeg van de SER-scriptieprijs. Toen dacht ik: laat ik dat toch maar eens opzoeken, want volgens mij past mijn onderwerp wel binnen hun thema’s. Mijn scriptie was toen al lang en breed afgerond en ik was al bezig met mijn stage, maar meedingen naar een prijs met iets wat je al hebt geschreven, klonk wel goed.’ Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels behoort haar masterscriptie tot de beste drie van Nederland van de afgelopen twee jaar.

Ik vond het jammer dat alleen mijn supervisors mijn scriptie zouden lezen

Voor haar masterscriptie dook Nales in de duurzaamheid van kledingindustrie, met spijkerbroeken als voorbeeldcase. ‘Ik onderzocht of het wenselijk is om naar een zo hoog mogelijk percentage gerecycled materiaal in nieuwe kleding te streven via de True Cost Accounting-methode’, legt ze uit. ‘Eigenlijk is het best ironisch dat ik door de reclame op Instagram ben aangespoord om deze scriptie in te sturen, want ik denk dat juist Instagramadvertenties een motor zijn achter de overconsumptie van kleding.’

Nales vindt duurzaamheid van kleding een belangrijk onderwerp en schreef er ook al haar bachelorscriptie over. ‘Ik vond het jammer dat alleen mijn supervisors mijn scriptie zouden lezen. Zelfs in Wageningen is dit onderwerp nog weinig besproken. Ik ben daarom blij dat meer mensen over dit onderwerp horen en mijn scriptie lezen.’

Jurybeoordeling

De genomineerde scripties worden beoordeeld door SER-prominenten Kim Putters, Tuur Elzinga en Ingrid Thijssen. Op 20 juni maakt de jury tijdens een openbare raadsvergadering bekend wie de winnaar is van de scriptieprijs. Met haar nominatie heeft Nales in ieder geval al 500 euro op zak. De winnaar ontvangt straks 2.000 euro.

Wat ze met het geld gaat doen? ‘Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht. Ik ben net afgestudeerd en ik heb nog geen baan en ook geen studenten-OV meer en ik kan ook niet meer lenen. Het geld gaat waarschijnlijk gewoon op aan algemeen levensonderhoud. Ik wil nu rustig de tijd nemen om uit te zoeken wat ik hierna ga doen en nog even genieten van de zomervakantie.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.