Werkgroep ‘lintvakken’ opgestart

Een lintvak is een vak dat gedurende de studie meerdere keren terugkomt.
Het aanbieden van lintvakken is een lastige puzzel. Foto Shutterstock

Ideaal om bijvoorbeeld door de jaren heen aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling of het trainen van vaardigheden. Maar het aanbieden van lintvakken is een lastige puzzel. Daarom gaat een werkgroep kijken hoe het handiger kan.

Verschillende opleidingen maken al gebruik van lintvakken, vertelt opleidingsdirecteur Marine Sciences Karen Fortuin. ‘Bij ons gaat het om het vak Boundary Crossing & Personal Leadership. Daarmee zijn we begonnen in periode twee. Gedurende de opleiding bouwen studenten dankzij dit vak een portfolio op over wie ze zijn en welke kant ze op willen binnen dit domein.’

Lintvakken zijn om uiteenlopende redenen moeilijk in te passen in het WUR-systeem, vertelt Fortuin. ‘Dan heb je het bijvoorbeeld over roostering, maar ook qua studiepunten: wanneer krijgen studenten studiepunten voor een vak dat door drie jaar heen meerdere keren terugkomt en verweven is met andere vakken?’ Ook vergoedingen voor tutoren zijn ingewikkeld, aldus Fortuin. ‘Je kunt tutoren niet voor drie jaar reserveren. Wij vragen ze dus of ze in ieder geval één jaar lang beschikbaar willen zijn.’

Nieuwe stappen

Een paar jaar geleden is er een rapport geschreven over lintvakken, vertelt Fortuin. ‘De Board of Education reageerde toen erg enthousiast op de voordelen van lintvakken en de aanbevelingen in dat rapport. Maar vervolgens zijn er eigenlijk geen stappen meer gezet. Daarom heb ik namens een aantal opleidingsdirecteuren die worstelen met de implementatie van lintvakken een brief gestuurd naar de Board of Education. Die heeft nu een werkgroep in het leven geroepen om te kijken hoe dat beter kan.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.