Meer vaardigheidstraining voor Bachelorstudent

Wageningse bachelorstudenten krijgen meer begeleiding en training in academische vaardigheden, waaronder presenteren en zelfreflectie.
Foto: Shutterstock

Tekst: Nicole van ‘t Wout Hofland

Dat maakte de Board of Education deze maand bekend. De training wordt geïntegreerd in bestaande vakken van alle bacheloropleidingen. Hiervoor hebben de opleidingen tot 2024 de tijd.

Op de arbeidsmarkt is niet alleen disciplinaire kennis van belang. Naast het juiste diploma verlangen werkgevers ook goede “skills”, zoals presenteren, samenwerking en stressbestendigheid. Een aantal opleidingen integreert dit soort vaardigheden al in hun onderwijs, maar niet alle opleidingen hebben expliciete leerdoelen daarvoor. Daar wil WUR nu verandering in brengen.

Vaardigheidstrainingen worden een vast onderdeel van alle bacheloropleidingen, verweven in bestaande vakken maar met specifieke leerdoelen. De skills die extra aandacht krijgen zijn opgesteld door de Board of Education. Voorbeelden hiervan zijn academisch schrijven, ethiek en zelfreflectie. Opleidingscommissies werken samen om de leerlijnen voor de verschillende soft skills uit te zetten en bepalen het beoogde vaardigheidsniveau. Ze onderzoeken welke vaardigheden aanwezig zijn in de bachelorvakken en waar ruimte is voor meer training. Opleidingen kunnen zelf bepalen op welke vaardigheden ze meer of juist minder nadruk leggen. Op die manier behouden de opleidingen hun individualiteit. 

De extra aandacht voor soft skills komt voort uit evaluatierapporten van bacheloropleidingen. Mede daardoor is de vaardighedentraining opgenomen in de onderwijsvisie van 2017, waarin WUR beschrijft hoe ze de onderwijskwaliteit verder wil ontwikkelen. De vaardigheidstraining is een van de drie doelstellingen uit die onderwijsvisie en de eerste die concreet wordt uitgewerkt. De andere – meer activerend onderwijs en gepersonaliseerde leerpaden voor masterstudenten – volgen in een later stadium.

Benieuwd wat studenten en docenten hiervan vinden? Lees ook het opinie artikel hieronder.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.