Roedel wolven dichtbij

Tussen Bennekom en Arnhem leeft een roedel wolven: pa, ma en zeven jongen.
Foto Hugh Jansman

Dat blijkt uit de jongste voortgangsrapportage van BIJ12, de organisatie die namens de provincies het wolvenbeleid uitvoert. De groep maakt deel uit van de in totaal 51 wolven die door DNA-onderzoek van WUR zijn aangetoond. De helft van die wolven zijn nieuwkomers en meestal nakomelingen van de inmiddels tien roedels.

Het paar op de Zuidwest-Veluwe bestaat uit een Duitse (Nedersaksen) moeder en een Belgische (Hechtel-Eksel) vader. Het stel verblijft sinds 2022 in de regio, maar kreeg vorig jaar voor het eerst jongen. Uit camerabeelden blijkt het om een groot gezin te gaan: zeven jongen, waar 4-5 gebruikelijk is. Van drie van de jongen is met DNA-onderzoek vastgesteld dat ze van het Duits-Belgische stel zijn.

Op de Veluwe bevinden zich liefst zeven roedels wolven. Infographic BIJ12

De roedel is regelmatig op beelden van cameravallen te zien. Bezoekers van het bos hebben de welpen ook regelmatig gefotografeerd. Een paar weken geleden werd nog een wolf gespot bij de scouting aan de rand van Bennekom. Van eind maart vorig jaar tot eind maart dit jaar werden ruim 230 meldingen gedaan van wolven en/of sporen van wolven in het gebied tussen Arnhem en Ede.

Volgens de rapportage is voor het eerst een dode wolf gevonden die mogelijk is gedood door andere wolven. Het gaat om een volwassen wolvin die op 1 december in de bossen bij Elspeet werd gevonden. Sinds begin maart vorig jaar werden in totaal 17 dode wolven gevonden. Tien van hen stierven na een botsing met een auto en drie na aanrijding door een trein.     

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.