Future For Nature-winnaars naar de campus

Studenten ontmoeten jonge natuurbeschermers die flink aan de weg timmeren.
De Future For Nature Award

Hoe mooi zou het zijn om de sneeuwpanter te helpen behouden, de lederschildpad te helpen overleven of de Amerikaanse sperwer een toekomst te geven. Jonge biologen dromen ervan om van dergelijke missies hun werk te maken. Drie winnaars van de Future For Nature (FFN)-prijs deden precies dit. Zij komen zaterdag naar Wageningen.

Die drie jonge natuurbeschermers zijn Rinzin Phunjok Lama (Nepal), Callie Annette Veelenturf (VS) en Hana Weaver (VS). Zij krijgen vrijdag in Burgers’ Zoo in Arnhem de Future For Nature Award uitgereikt. De onderscheiding gaat gepaard met een bedrag van 50 duizend euro elk. De drie komen daags erop naar de campus voor de Future For Nature Academy Day, een (mede)initiatief van Teacher of the Year Ignas Heitkönig.

Weggeblazen

Heitkönig, universitair docent Wildlife Ecology and Conservation, was ruim tien jaar geleden voor het eerst bij zo’n prijsuitreiking. ‘Ik werd weggeblazen. Ik vond het geweldig. Die initiatieven, die verhalen van de prijswinnaars. Jonge mensen uit de hele wereld, die veelal tegen de stroom in iets fantastisch hebben neergezet op het gebied van natuurbescherming. Ik krijg er altijd weer natte ogen van. Ik dacht meteen: hoe leuk zou dit zijn voor mijn studenten.’

We willen dat studenten letterlijk met de prijswinnaars in aanraking komen

Ignas Heitkönig, universitair docent Wildlife Ecology and Conservation

Een jaar later ontmoette Heitkönig bij de prijsuitreiking Rascha Nuijten, de huidige directeur van FFN maar destijds nog promovenda bij onderzoeksinstituut NIOO. ‘Binnen tien seconden hadden we een klik en zijn we gaan brainstormen hoe we studenten bij dit evenement konden betrekken.’ Het mondde uit in de FFN-Academy, een netwerk van studenten en pas afgestudeerden, dat diverse evenementen organiseert over natuurbescherming.

Winnaar Callie Annette Veelenturf. Foto FFN

De FFN Academy Day vindt sinds 2017 de dag na de prijsuitreiking plaats. Wageningen is zaterdag voor de derde keer gastheer. Doel van die dag is vooral inspireren, zegt Heitkönig. ‘We willen dat studenten letterlijk met de prijswinnaars in aanraking komen. Handjes schudden, in gesprek komen, geraakt worden door hun verhalen. Daarbij ontstaan niet zelden nieuwe samenwerkingen, waarbij studenten iets doen voor de prijswinnaars.’

Zo had een van de vorige winnaars in Brazilië onderzoek gedaan naar verkeersslachtoffers onder dieren. ‘Zij bestudeerde beschermingsmaatregelen. Een Wageningse biologiestudent, Yelle Vosteen, heeft de data van dat onderzoek geanalyseerd: welke dieren zijn het meest kwetsbaar op welke wegen? En kun je daar beleid op maken door bijvoorbeeld de vorm van de wegen aan te passen?’

Meet & Greet

FFN Academy heeft vestigingen in Utrecht, Velp, Nijmegen, Den Bosch, Zwolle, Leiden, Almere en Wageningen. Heitkönig verwacht zo’n 150 studenten uit heel Nederland op de campus, waarvan de meeste uit Wageningen. Naast een meet & greet met de FFN-prijswinnaars staan zaterdag diverse workshops en lezingen op het programma. Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.