‘Natuur-boost’ rond Europese verkiezingen

Wageningers starten initiatief met op wetenschap gebaseerde verhalen over natuur en duurzaamheid.
Foto Shutterstock

Vier bekende Wageningse onderzoekers zijn in aanloop naar de Europese verkiezingen een initiatief gestart om Europeanen aan te sporen natuur en duurzaamheid meer prioriteit te geven. Het gaat om Wageningers die vaker van zich laten horen in het publieke debat: Jeroen Candel, Ignas Heitkönig, Arnold van Vliet en Judith Westerink. De naam van hun initiatief: EuropeForNature.

EuropeForNature deelt op wetenschap gebaseerde expert-verhalen over natuur en duurzaamheid, die hun zorgen laten zien maar die ook wijzen op manieren waarop Europa het beter kan doen. De verhalen worden gedeeld via de website EuropeForNature.eu en sociale media onder de hashtag #EuropeForNature. De initiatiefnemers beogen daarmee te bereiken dat Europeanen natuur en duurzaamheid (meer) prioriteit geven bij de beslissingen die ze nemen – waaronder hun beslissing in het stemhokje, op 6 juni. In een uitgebreid artikel op NatureToday geven de initiatiefnemers meer uitleg over hun drijfveren.

Schrijfsupport

Naast verhalen van de ‘founders’ bevat de EuropeForNature-website verhalen van bijvoorbeeld de hoogleraren Tinka Murk (Mariene Diercologie), Liesje Mommer (Ondergrondse interacties) en Michiel Wallis de Vries (Ecologie & Bescherming van Insecten). Ook verschillende andere onderzoekers – zowel van WUR als van andere universiteiten – leverden al een bijdrage.

En daar blijft het niet bij, zo is de bedoeling. ‘We hopen dat meer wetenschappers en deskundigen hun verhalen willen delen – ook internationaal. EuropeForNature.eu is daarom beschikbaar in meerdere Europese talen, vertelt Heitkönig. Om de schrijfdrempel zo laag mogelijk te maken, organiseren hij en Liesje Mommer komende vrijdag tussen 13 en 15 uur een pop-up schrijfworkshop in de binnentuin van Lumen 2.

Like & share

De initiatiefnemers hopen daarnaast dat zo veel mogelijk mensen willen helpen het bereik van EuropeForNature te vergroten door hun berichten te liken en delen via hun eigen (sociale) netwerken. Hoe dat boosten precies werkt, staat uitgelegd op de website.  

Vrijwilligers

EuropeForNature wordt gesteund door het Wageningen Biodiversity Initiative en Scientists4Future Wageningen. Maar meer hulp is welkom. Het initiatief kan bijvoorbeeld goed hulp gebruiken van studenten en onderzoekers die als vrijwilliger willen assisteren om de website te onderhouden, sociale media te beheren, binnenkomende bijdragen te beoordelen enzovoort. Op de website is informatie te vinden over hoe je kunt meedoen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.