Krakers Julianastraat moeten vertrekken

Woningcorporatie doet wisseltruc.
Drie krakers bewoonden ruim een maand het huis op Julianastraat 103. De studenten kregen hulp van een grotere groep supporters. Foto Wagenings fotoalbum/Jan Elsenaar

Drie studenten trokken ruim een maand geleden in een leegstaand huurhuis in de Julianastraat. Maandag oordeelde de rechter dat zij moeten ontruimen en vertrekken.

Begin februari kraakte een groep studenten een woning aan de Julianastraat. De Woningstichting – eigenaar van het pand – deed hiervan aangifte van bij de politie. Afgelopen maandag oordeelde de rechter dat de studenten moeten vertrekken. Er zouden concrete plannen liggen om de gekraakte woning te renoveren.

Verbruikersovereenkomst

De krakers hadden De Woningstichting een voorstel gedaan voor een verbruikersovereenkomst. Daarin stond onder meer dat zij twee weken voor de daadwerkelijke start van de renovatie het pand zouden verlaten. De krakers wilden zelfs huur betalen, maar de woningcorporatie wilde niet met ze praten.

Het gekraakte pand op Julianastraat 103 gaat dienen als inloopwoning, schrijft de Woningstichting. Daarvoor gebruikt de woningcorporatie nu Julianastraat 89. Door de wisseltruc komt dat pand vrij en wordt het ‘gereed gemaakt voor bewoning’. De werkzaamheden aan nummer 103 zouden deze week nog starten.

Onoverbrugbare kloof

‘Dit is echt een gemiste kans voor de gemeente en de Woningstichting’, laat Bries Heijnen, voorzitter van Bewonerscommissie Julianastraat, weten. ‘Deze actie van de krakers is een geweldig middel om de onoverbrugbare kloof tussen studenten en Wageningers te overbruggen.’

‘Veel bewoners stonden aanvankelijk niet positief tegenover de krakers, maar dat is door hun open opstelling in de afgelopen weken 180 graden gedraaid’, aldus Heijnen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.