Studenten kraken huis vlakbij centrum

Een groep WUR-studenten heeft een huurhuis in de Julianastraat gekraakt.
De krakers hebben een spanddoek opgehangen met de tekst ‘niet gerenoveerd, wel gekraakt’. Foto Resource

De krakers zeggen het belachelijk te vinden dat de sociale huurwoning op nummer 103 al meer dan drie jaar leegstaat terwijl er een woningcrisis is. Volgens eigenaar Woningstichting is de woning onbewoonbaar, maar de studenten willen het gekraakte huis pas weer verlaten als het wordt gerenoveerd.

De kraak begon op vrijdag 2 februari. Momenteel wonen er drie krakers in het huis, maar zij krijgen hulp van een grotere groep supporters. ‘We denken dat drie mensen een goed aantal is, omdat we geen overlast willen veroorzaken voor de buren.’ Hoewel de krakers het geen probleem vinden om geïnterviewd te worden, blijven ze liever anoniem.

‘Het is absurd dat midden in een wooncrisis een huis als dit al sinds 2020 leegstaat’, zegt een van de krakers. ‘Dat inspireerde ons tot deze daad.’ Nadat ze het huis hadden betreden, maakte de groep een rondje door de buurt om zichzelf voor te stellen, brieven met uitleg uit te delen en mensen uit te nodigen voor koffie en thee. ‘Over het algemeen is de reactie uit de buurt goed’, zegt een van de krakers. ‘Natuurlijk zijn er mensen die zich zorgen maken, omdat ze nog nooit krakers hebben ontmoet. Maar we krijgen veel positieve reacties. Een buurman bood ons zijn wifi-verbinding aan. Een ander gaf me een zelfgebreide trui om warm te blijven in dit koude huis – erg leuk! En omdat we proberen de Woningstichting zo ver te krijgen haast te maken met de verbouwing, hebben we eigenlijk hetzelfde doel als onze buren. Zij wachten ook al heel lang op renovatie. Er schijnt zelfs nog een huis te zijn zonder centrale verwarming.’

Historische huurwoningen

Julianastraat 103 is een van de 75 historische huurwoningen die rond 1915 zijn gebouwd, schrijft de Gelderlander. Omdat de woningen oud, slecht geïsoleerd en tochtig zijn, had de Woningstichting plannen om ze te slopen, omdat dit goedkoper zou zijn dan renovatie. Na protesten werden deze plannen echter gewijzigd en is het toch de bedoeling de huizen te renoveren. Wanneer dat zal gebeuren, is onduidelijk.

Omdat het kraakpand een oud rijtjeshuis is met houten vloeren en slechte isolatie, is het er nogal lawaaierig. ‘Geluid is een grote zorg, vooral omdat we onze buren niet willen storen. Daarom werken we hard aan geluidsisolatie. We hebben overal kleden neergelegd en zijn nog op zoek naar meer kleden en oude yogamatten om onder de kleden te leggen. We willen ook stoffen op de muren aanbrengen, zoals wollen dekens en gordijnen.’ Ook wil de groep de tuin onder handen nemen. ‘Er groeiden bomen dwars door het tegelpad heen. Er zit zoveel klimop op de schutting dat de schutting bijna omvalt in de tuin van de buren.’

Woningstichting

De krakers gebruiken water, gas en elektriciteit. ‘We hebben de Woningstichting verteld dat we een ingebruikgevingsovereenkomst willen, omdat we willen betalen voor wat we gebruiken. Tot nu toe lijken ze niet echt geïnteresseerd.’ Omdat er geen verwarming is, houden ze zich warm door dikke truien te dragen. ‘We zijn ook op zoek naar diepe borden, zodat we soep kunnen eten om warm te blijven. Dus als je wat tapijten, oude yogamatten of diepe borden over hebt, kom die dan gerust even langsbrengen.’

Een woordvoerder van de Woningstichting vertelde de Gelderlander dat het dak van het huis vol gaten zit en dat er geen centrale verwarming is. ‘Het is echt onbewoonbaar, daarom woonde er niemand.’ De krakers zijn het daar niet mee eens. ‘Het huis is heel bewoonbaar. Zelfs met de hevige regen onlangs waren er slechts kleine lekken.’

De Woningstichting heeft aangifte gedaan tegen de krakers, maar die zijn nog niet van plan om het huis te verlaten. ‘Wij vertrekken veertien dagen voordat de Woningstichting begint met verbouwen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. De woningbouw heeft het huis heel kort gebruikt om informatie te verstrekken over de beoogde verbouwing of destijds zelfs sloop van de huizen. Sindsdien is het huis leeg. Bijzonder omdat alle andere huizen die vrij komen in het rijtje wel snel opnieuw verhuurd worden.
    De laatste keer dat ik mensen van de woningbouw zag bij het huis (meer dan een jaar geleden) vroegen ze me wie er woonde en waarom de achtertuin zo verwaarloosd was. “Daar moest nodig iets aan gedaan worden”….Toen ik vertelde dat ze zelf het huis in gebruik hadden schrokken ze. “Oh, dan moeten we even in ons systeem kijken”.