Tweede welzijnsweek door verenigingen

Het programma varieert van een symposium over mentale gezondheid tot een salsa-workshop.
Salsa dansen tegen de winterdip. Foto Shutterstock

De Wageningse Welzijnsweek wordt georganiseerd door Ceres, Franciscus, Unitas, SSR-W, Nji-Sri en Argo, in samenwerking met de Wageningse Kamer van Verenigingen (WKvV). Van 19 tot 23 februari opent elke dag een andere vereniging de deuren voor alle Wageningse studenten, vertelt Madelon van Vuure van de WKvV.

‘Tijdens de eerste editie vorig jaar kwamen er bijna tweehonderd bezoekers af op de lezing ‘Waar trek jij de lijn’ over middelengebruik bij studenten’, zegt Van Vuure. Ze vergelijkt de themaweek met de Surf Your Stressweek, die elk najaar door de universiteit wordt georganiseerd. ‘Omdat het nu studentenverenigingen zijn die de activiteiten organiseren, wordt het nog laagdrempeliger voor studenten om eraan mee te doen. Het plan is om de Welzijnsweek elk jaar in week twee van periode 4 te organiseren.’

Het thema van de week is ‘Student 2024’. ‘We hebben het bewust breed gehouden’, aldus Van Vuure. Dat is terug te zien in het programma. Zo organiseert Ceres een symposium over mentale gezondheid in de grote kerk; gaan studenten dansend de winterdip te lijf bij Franciscus tijdens een salsa-workshop; kun je bij Argo meedoen aan een zelfverdedigingscursus en een lezing bijwonen over hoe je sport en studie combineert. Ook is er een workshop van Gelijkspel over seksuele veiligheid en grenzen aangeven; een sessie met dragartiesten die optreden en hun verhaal doen bij SSR-W en een lunchlezing over intersectionaliteit.

Handvaten bieden

Ceres-assessor Lutein van der Burg organiseert het symposium over mentale gezondheid. ‘Er zijn sessies over prestatiedruk en stress; hoe je zelf aan de slag kunt met je eigen mentale welzijn; en welke hulpmiddelen de universiteit biedt als het gaat om mentale gezondheid. Bezoekers leren hoe ze aan hun eigen mentale gezondheid kunnen werken en hoe ze anderen kunnen helpen met wie het minder goed gaat. Het doel is om mentaal welzijn bespreekbaar te maken, te laten zien dat het oké is om je even minder goed te voelen, en handvaten te bieden: waar kun je naartoe met je problemen en wat kun je zelf doen?’

Het volledige programma van de Wageningse Welzijnsweek is hier te vinden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.