Symposium over middelengebruik komt naar Wageningen

Verschillende perspectieven op drugsgebruik tijdens symposium 'Waar trek jij de lijn?'
foto van een groep dansen mensen met neonlicht Foto Aleksandr Popov/Unsplash

Hoe werkt verslaving in je hersenen? Hoe is het om verslaafd te zijn? En waar kan je heen als je je zorgen maakt over je eigen middelengebruik of dat van iemand om je heen? Dinsdagavond krijg je antwoord op deze en andere vragen tijdens het symposium ‘Waar trek jij de lijn?

Het symposium vond eerder plaats in andere studentensteden zoals Utrecht en Leiden, vertelt Hyon Mi Mun, assessor bij studentenvereniging Ceres en medeorganisator van het evenement. ‘Daar werden de symposia druk bezocht, het leek ons leuk om na die grote steden het concept ook naar het kleine Wageningen te halen.’

Verschillende invalshoeken

Er komen dinsdag vijf sprekers die het onderwerp van verschillende kanten zullen belichten. Twee officiers van justitie uit Arnhem zullen het hebben over het criminele circuit dat achter drugsgebruik schuilgaat. Verder zal de Wageningse hoogleraar Renger Witkamp (Humane Voeding en Gezondheid) ingaan op hoe verslaving werkt in de hersenen. Morris van Dijk zal vertellen over zijn persoonlijke ervaring. Mun: ‘Hij komt niet uit deze regio maar is tijdens zijn studententijd verslaafd geweest en heeft daarna in de verslavingszorg gewerkt.’ Er zal ook een medewerker van de lokale verslavingszorgverlener Iriszorg aanwezig zijn.

Geïnformeerde keuze

Is het drugsgebruik problematisch in Wageningen? Dat is lastig te zeggen, aldus Mun. ‘Ik denk wel dat middelengebruik op een bepaalde manier genormaliseerd is binnen de studentencultuur. Niet per se in Wageningen, maar landelijk.’ En hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe beter studenten keuzes kunnen maken, denkt ze. ‘Het is niet onze bedoeling om met een vingertje te wijzen en mensen te vertellen dat wat ze doen slecht is. We willen informatie verschaffen over de gevolgen van drugsgebruik, zodat studenten in staat zijn een geïnformeerde keuze te maken en met elkaar in gesprek durven gaan over het onderwerp.’ 

Het evenement is onderdeel van de Wageningse Welzijnsweek, georganiseerd door de vijf grote studentenverenigingen en de Kamer van Verenigingen in Wageningen. Er zijn volgende week bij alle verenigingen activiteiten rondom studentenwelzijn, die niet alleen toegankelijk zijn voor WUR-studenten, maar ook voor studenten van de Christelijke Hogeschool Ede en Aeres. Houd voor het progamma de instagram van Studentenstad Wageningen in de gaten.

Dinsdag 28 maart, 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Grote Kerk, Wageningen
Toegang gratis. Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.