Nieuwe flats bij Bornsesteeg

Idealis wil naast sterflat Bornsesteeg twee nieuwe studentenonderkomens bouwen.

De beide gebouwen bieden huisvesting voor 350 studenten. In een van de gebouwen komt ook het nieuwe kantoor van Idealis.

De twee gebouwen worden 33 en 20 meter hoog. De hoogste komt direct naast de huidige sterflat en is met zijn 33 meter half zo hoog als de Bornsesteeg. Het andere gebouw komt een eindje verderop op het terrein van WUR. Tussen beide loopt een sloot, die wordt opgewaardeerd tot een groene ecologische zone de beide kanten van de Bornsesteeg met elkaar verbindt.

Ondergronds

Door de nieuwbouw gaat de entree van de campus er een stuk anders uitzien. De huidige bovengrondse fietsenstalling en parkeerplekken bij de sterflat verdwijnen. ‘We willen dat straks alle fietsen onder de sterflat worden geplaatst. Daarvoor komt er een nieuwe fietsenkelder’, zegt directeur Bart van As van Idealis. Ook bij de nieuwe gebouwen gaan de fietsen ondergronds.

Nu parkeren daar vaak medewerkers van de universiteit, wat niet de bedoeling is

Bart van As, directeur Idealis

Voor auto’s komt er -uit het zicht- een kleine parkeerplaats achter de sterflat. Van As: ‘In de sterflat wonen veel buitenlandse studenten. Die hebben meestal geen auto’s. Nu parkeren er vaak medewerkers van de universiteit, wat niet de bedoeling is.’ De nieuwe parkeerplaats (33 auto’s) voorkomt medegebruik doordat die wordt afgesloten met een slagboom.

De skyline van Wageningen met de niewbouw (in lichtbruin) gezien vanuit het westen.
De skyline van Wageningen (met nieuwbouw in bruin) vanuit het westen

De nieuwbouw is volgens Van As een compensatie voor tijdelijke huisvesting die de komende jaren ophoudt te bestaan. Het gaat om Kortenoord, een deel van de Haarweg en twee gebouwen op de oude campus de Dreijen. Hier wonen nu 1100 studenten. Met de nieuwbouw aan de Marijkeweg, Born-Oost en de Bornsesteeg wordt dit verlies goedgemaakt.

Verstoring

De natuurorganisaties zijn niet blij met de plannen. De hoogste van de twee flats komt midden in de bestaande ecologische zone. De opwaardering van de sloot compenseert dat verlies volgens hen bij lange na niet. De bouw betekent volgens hen hoe dan ook meer verstoring door geluid, licht en de aanwezigheid van mensen. Zij pleiten er daarom voor dit gebouw niet te realiseren.

Vanavond is een politieke avond in het gemeentehuis over de nieuwbouw.

Met medewerking van Arnold Winkel/DG

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.