Mars-station op de campus

De komst van een proefbasis moet ruimtelandbouw naar hoger plan tillen.

Tien jaar na de start van zijn pogingen om groenten te telen op buitenaardse grond, wil pionier Wieger Wamelink een ruimtebasis bouwen op de campus. Met dit doel voor ogen is hij het bedrijf B.A.S.E. gestart. Hoofddoel van B.A.S.E. is een proeflab te bouwen voor circulaire landbouw, zoals dat zou kunnen functioneren op de maan of op Mars.

De stap naar een bedrijfsvorm moet het makkelijker maken om fondsen te werven. ‘We zijn nu tien jaar bezig en financieel gezien blijft het sappelen’, zegt Wamelink. ‘Met crowdfunding en merchandise kan ik thesisstudenten aan de slag houden, kasruimte huren en wat analyses laten doen. Maar ik wil verder. Er is nu bijvoorbeeld net een call uit van ruimtevaartorganisatie ESA. Die is geknipt voor ons, maar is alleen voor bedrijven.’

Dome

Het idee om een ruimtebasis te bouwen voor groenteteelt leeft al langer bij Wamelink. De faciliteit die hij voor ogen heeft, is een ondergronds onderzoekslab in de vorm van een dome of koepel. ‘Op Mars moet er vanwege de straling een paar meter grond bovenop. Op de campus hoeft dat natuurlijk niet, maar er moet wel zand op. Ik wil het zo realistisch mogelijk hebben.’

Eigenlijk maken we op een circulaire manier woestijnbodems weer vruchtbaar

Wieger Wamelink, ruimtelandbouwer

B.A.S.E. staat voor Bioregenerative Astrofood & Sustenance Engineering. Dat vat het doel van het onderzoek aardig samen. Wamelink wil een volledig circulair landbouwsysteem bouwen, waar naast telen op grond ook hydrocultuur, insectenkweek (meelwormen als eiwitbron) en algenkweek (voor bemesting) een plek heeft. Het enige wat van buitenaf nodig als input nodig is, is energie.’

Zo’n basis is overigens volgens Wamelink niet alleen voor de ruimtevaart interessant. ‘Het idee achter dit project is dat we iets ontwikkelen dat redelijk simpel is en overal op aarde kan worden neergezet. In de woestijn bijvoorbeeld. Sterker nog, de namaak marsgrond die wij gebruiken komt uit de woestijn. Eigenlijk maken we op een circulaire manier woestijnbodems weer vruchtbaar. Het nut daarvan lijkt me duidelijk.’

De basis die Wamelink voor ogen heeft, kost zo’n 10 miljoen euro. ‘5 miljoen voor het gebouw en 5 miljoen voor het onderzoek dat er plaatsvindt. Dat lijkt misschien veel geld, maar is een schijntje vergeleken met de kosten van een satelliet.’ Hij mikt op NWO, ESA, de ruimtevaartindustrie en grote sponsors om dat geld bij elkaar te harken. De koepel moet er dan over tien jaar kunnen staan.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.