Levende klok voor pensioenfonds ABP

Vandaag (vijf voor twaalf) vormden WUR-werknemers een enorme klok op de campus.
Hoogleraren in toga vormen een klok op het gras bij Atlas Foto John Akerman Özgüç

Het is een oproep aan pensioenfonds ABP om haast te maken met het stoppen van investeren in illegale ontbossing. ABP investeert bijna 200 miljoen euro in Braziliaanse vleesbedrijven. De actie is onderdeel van een nationale actiedag tegen niet-duurzame investeringen van ABP.

Onder het motto ‘Grijze haren groene bossen’ voerden medewerkers vandaag actie. Hoogleraren vormden de wijzers van de klok, die staan op vijf voor twaalf. Hoogleraar Tropische Bosecologie Frans Bongers deed mee: ‘Ik ga bijna met pensioen. Ik zet me nu al veertig jaar in voor bescherming en herstel van tropisch bos. Dat mijn pensioengeld deels komt uit illegale kap en ontbossing in de Amazone voor vleeskoeien vind ik moeilijk te verteren’.

Gesprek

Eerder week kondigde ABP aan in gesprek te gaan met de Wageningers en wetenschappers van andere universiteiten. In Wageningen bieden wetenschappers hun expertise aan om weg te bewegen van investeren in illegale ontbossing. Met de actie van vandaag willen zij ABP vooral tot snelheid manen. Organisator en PhD-onderzoeker Marieke Meesters: ‘We zijn onderdeel van een bredere beweging die probeert ABP snel duurzamer te laten investeren. ABP heeft een dramatisch track record in duurzame investeringen en laat weinig beweging zien. We hebben geen tijd om te wachten tot ABP klaar is voor verandering’.

ABP investeert bijna 200 miljoen euro in Braziliaans vleesbedrijven JBS, Minerva en Marfrig. Deze bedrijven zijn regelmatig veroordeeld voor hun verbondenheid met illegale ontbossing. Ook in Amsterdam en Heerlen wordt vandaag geprotesteerd bij ABP kantoren onder de noemer #duurttelang.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.