Jonge Akademie onderzoekt mentale gezondheid wetenschappers

'Wij willen meer begrijpen van zowel de vreugde als de problemen.'
Foto Shutterstock

Om meer inzicht te krijgen in wat goed gaat en wat beter kan in de Nederlandse wetenschap start de Jonge Akademie een onderzoek naar de mentale gezondheid van Nederlandse wetenschappers.

Deze zogeheten Akademiethermometer bestaat uit een kwantitatief vragenlijstonderzoek met vragen over bijvoorbeeld werkdruk, werkomstandigheden en motivatie. Ook staat het onderzoek stil bij zaken zoals sociale veiligheid en eventuele mentale klachten.

Akademielid Joeri Tijdink, psychiater en ‘metawetenschapper’ aan de VU, hielp de thermometer opzetten en hoopt dat duizenden onderzoekers meedoen. ‘We kennen de verhalen over tijdelijke contracten en de strijd om onderzoeksbeurzen. Tegelijkertijd hebben universiteiten weinig last van de krappe arbeidsmarkt. Wij willen meer begrijpen van zowel de vreugde als de problemen. Lokaal zijn wel dingen onderzocht, maar nog nooit op deze manier: met een klinische vragenlijst, op nationaal niveau.’

Vragenlijst

Iedereen die in Nederland wetenschappelijk onderwijs geeft en/of wetenschappelijk onderzoek uitvoert, is uitgenodigd om de (Engelstalige) vragenlijst in te vullen – jong of niet meer zo jong. Het onderzoek loopt tot eind februari; het rapport met de resultaten wordt verwacht in de tweede helft van 2024.

De Jonge Akademie telt 50 KNAW-onderzoekers. Om lid te worden moet je jong (25-45 jaar) zijn, veelbelovend en minder dan tien jaar geleden gepromoveerd zijn. Aspirant-leden ondergaan een strenge selectieprocedure. Momenteel is er één Wagenings Akademie-lid: Chiel van Heerwaarden, onderzoeker Meteorologie en Luchtkwaliteit.

Tekst Hoger Onderwijs Persbureau / Marieke Enter

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.