Wel WUR, niet WUR

Dode kuifaalscholver met WUR-ring heeft niets met Wageningen van doen.
Foto Stuart McLeod

Bij WUR komen soms vreemde berichten binnen. Zoals dat mailtje met foto van een dode kuifaalscholver met aan zijn poot een blauwe ring met de letters WUR erop. De Schotse vinder Stuart McLeod stuurde het mailtje vorige maand naar WUR. Het bericht kwam bij zeevogelkenner Mardik Leopold terecht. Die snapte al snel dat de vogel niets met Wageningen van doen had.

‘De kuifaalscholver is het kleine neefje van de aalscholver die we in Nederland kennen’, vertelt Leopold. ‘Het is bij ons een zeldzame wintergast in havens of andere plekken waar stenen zijn. Het is een vogel van rotskusten, zoals in Groot-Brittannië en Noorwegen. Toevallig hangt hier achter mij een foto van twee kuifaalscholvers die vorige week zijn gefotografeerd in de veerhaven van Texel.’

Leopold meldde de vogel bij het Britse Centre for Ecology & Hydrology, waar hij wel vaker contact mee heeft. ‘Daarop kreeg ik de hele levensgeschiedenis van de vogel.’ BWUR (de B staat voor blauw) werd in 2015 als kuiken geringd  op het eilandje Inchkeith in de baai Firth of Forth bij Edinburgh.  Sindsdien is het beest tientallen keren gespot langs de Schotse oostkust.

De laatste keer in levende lijve was december vorig jaar. McLeod vond de vogel op 5 november dood op het stand bij Edinburgh. Hij denkt dat het dier waarschijnlijk bezweken is tijdens de storm Babet. Die storm kostte volgens Leopold duizenden vogels het leven. BWUR maakte onderdeel uit van een onderzoek naar de verblijfplaatsen van kuifaalscholvers langs de Schotse oostkust.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.