Wageningen wederom bovenaan Keuzegids

Maar het verschil met nummer twee wordt ‘beduidend kleiner’.
Foto Resource

Volgens de gids verdienen zestien van de negentien Wageningse bacheloropleidingen het predicaat topopleiding. Vorig jaar waren dat er nog dertien. Dat blijkt uit de Keuzegids universiteiten 2024, die donderdag 30 november verscheen.

In de Keuzegids krijgen universiteiten en bacheloropleidingen een score op een schaal van honderd. Studies worden beoordeeld op basis van data uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt en studiesuccescijfers van Universiteiten van Nederland.

Tien Wageningse bachelors kregen een hogere totaalscore dan vorig jaar. Negen opleidingen gaan achteruit. De grootste stijgers zijn Communicatie en Life Sciences (+17) en Tourism (+14). De grootste dalers zijn Gezondheid en Maatschappij (-8) en Bos- en Natuurbeheer (-7). Verklaringen voor stijgingen en dalingen verschillen per opleiding en kunnen onder andere te maken hebben met hoeveel studenten doorstromen naar het tweede jaar van een opleiding en hoe snel studenten hun diploma halen. De nieuwe bachelor Marine Sciences is nog niet beoordeeld.

Wageningen krijgt een 70 als eindoordeel, anderhalf punt lager dan vorig jaar. Open Universiteit, met slechts zeven beoordeelde bacheloropleidingen een stuk kleiner dan WU, scoort dit jaar een 68,5. Het verschil tussen de eerste en tweede plaats op de ranking is daarmee beduidend kleiner geworden, is te lezen in de Keuzegids. Bij de brede universiteiten (Utrecht, Nijmegen, Leiden, Groningen, VU en UvA) scoort Universiteit Utrecht met 65 punten het hoogst.

Bacheloropleidingen 2024 versus 2023

Agrotechnologie 78 – 77
Animal Sciences 67 – 63
Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen 78 – 80
Biologie 80 – 77
Biotechnologie 79 – 83
Bos- en Natuurbeheer 82 – 89
Communicatie en Life Sciences 77 – 60
Economie en Beleid 75 – 71
Environmental Sciences 76 – 77
Food Technology 76 – 80
Gezondheid en Maatschappij 69 – 77
International Land and Water Management 83 – 86
Internationale Ontwikkelingsstudies 79 – 71
Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning 77 – 71

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.