Wageningen weer op 1 in Keuzegids

WUR is voor de achttiende keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit.

Dat blijkt uit de Keuzegids universiteiten 2023, die op 24 november verscheen. Over de hele linie krijgt WUR een rapportcijfer van 71,5 op de schaal van 100: anderhalf punt meer dan vorig jaar. Op plek twee en drie staan Open Universiteit (66,5) en Enschede UT (64,5). Utrecht scoort met 64 punten het best van de ‘brede universiteiten’.

Volgens de Keuzegids laat WUR ‘uitstekende resultaten zien in de vakgebieden Economie en Bedrijf; Exact en Informatica; en Techniek en Ontwerp’. Ook binnen Gedrag en Maatschappij; Aarde en Milieu; en Gezondheid scoort WUR bovengemiddeld.

Het aantal Wageningse bachelors dat zich ‘topopleiding’ mag noemen, stijgt van negen naar dertien. In totaal biedt WUR negentien bacheloropleidingen aan. Topopleidingen zijn opleidingen die minimaal 75 van de 100 punten scoren. De negen topopleidingen van vorig jaar hebben die status behouden en worden dit jaar aangevuld met Agrotechnologie, Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen, Gezondheid en Maatschappij en Voeding en Gezondheid. Waar WUR voorheen nog weleens opleidingen had met een score van 90 of hoger, zitten die er dit jaar niet bij.

Verheugd maar kritisch

Opleidingsdirecteur Gezondheid en Maatschappij Gerry van Nieuwenhoven is verheugd met het predicaat topopleiding maar kijkt ook kritisch naar de gebruikte methodiek. ‘De resultaten fluctueren soms flink, zonder dat duidelijke oorzaken van die fluctuaties kunnen worden achterhaald. Het lijkt wel een soort van tombola die deels wordt veroorzaakt door de methodiek. Zo tellen de indicatoren ‘doorstroom naar jaar twee’ en ‘diploma na vier jaar’ voor ruim 20 procent mee in de scores, terwijl je op die indicatoren lang niet altijd invloed hebt. Momenteel zijn er bijvoorbeeld bij de ene opleiding relatief veel meer studenten dan bij de andere opleiding die een exchangeperiode achter hun bachelor plakken omdat dat in coronatijd niet of nauwelijks mogelijk was. Dat heeft invloed op het rendement.’

Paul Berentsen, opleidingsdirecteur Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen (BBC), is ‘zeker blij’: ‘Helemaal onverwachts is het niet voor BBC, omdat het al eerder is voorgekomen en omdat we eerder dit jaar ook een gouden medaille kregen voor de opleiding. Als je kijkt naar het overzicht met alle WUR-topopleidingen dan zie je veel plusjes staan in de kolommen inhoud, docenten en toetsing. Maar de meest plusjes vind je in de kolom sfeer. Daar blijkt maar weer uit hoe goed studenten zich thuis voelen bij WUR en in Wageningen. De kleinschaligheid, de benaderbaarheid van docenten en goede, betrokken studieadvisering zijn allemaal dingen die daaraan bijdragen. Dingen die we moeten koesteren en uitdragen.’

Beeld Keuzegids

Methode

De Keuzegids geeft een oordeel op basis van data uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt en studiesuccescijfers van Universiteiten van Nederland. De studentenoordelen van de NSE tellen voor 71,4 procent mee; de prestatiecijfers voor 28,6 procent. Lees hier meer over de methodiek van de Keuzegids.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.