Proefschriften in ‘t kort

Vergeelde rijst, populier met geheugen en thuistest voor huisdieren.
Een stapel proefschriften Wageningse proefschriften. Foto Albert Sikkema

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren. 

Vergeelde rijst
Blad is meestal groen. Hoe groener, hoe meer fotosynthese. Maar tė groen is niet goed. Er dringt dan te weinig licht door naar blad lager aan de plant. Met geler blad is dat probleem op te lossen, toont de Chinese promovendus Zhengxiang Zhou aan. Rijstvarianten met gelere bladeren zorgen voor een betere verdeling van het licht over de plant en daarmee voor een hogere totaalopbrengst. De truc zit ‘m erin dat de rijstplant minder chlorofyl (bladgroen) aanmaakt en meer eiwitten die elders in de fotosynthese een rol spelen. De plant gaat dus efficiënter om met zijn grondstoffen.
Exploring the potential of modifying leaf colour to increase rice productivity via improving photosynthesis and sink-source relationships.
Zhengxiang Zhou. Promotor Paul Struik 

Populier met geheugen
De Italiaanse populier ‘herinnert’ zich tijden van stress door droogte, kou of hitte. Bomen die blootgesteld zijn aan dergelijke stress, zijn later gevoeliger voor populierenroest. De Ecuadoraan Christian Javier Peña-Ponton onderzocht hoe dat geheugen tot stand komt. Hij bekeek of methylering van het genoom daar een rol bij speelt. Bij methylering worden moleculen methaan aan de genen gehecht. Dit ‘vlaggetje’ verandert de expressie van genen. Stress kan methylering veroorzaken, blijkt uit Peña-Pontons proeven. Maar de interacties zijn complex.
Environmentally induced DNA methylation variation.
Christian Javier Peña-Ponton. Promotor Wim van der Putten

Thuistest voor huisdieren
Zijn thuistesten geschikt om voedingsproeven te doen met honden en katten? Ja, dat kan, blijkt uit onderzoek van Evelien Bos. Zij onderzocht hoe een protocol voor zo’n thuistest eruit moet zien. En hoe de uitkomst van de test afhangt van de striktheid waarmee baasjes zich aan het protocol houden. Testen in een gecontroleerd lab is nu eenmaal anders dan in de thuissituatie. Honden en katten krijgen ook buiten het testvoer eten binnen. Maar thuistesten kan dus wel. Bos gaat haar resultaten vermarkten in een eigen bedrijf.
Determining protocol requirements for in-home digestibility and palatability testing of pet foods.
Evelien Bos. Promotor Wouter Hendriks

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.