Stemmen en rennen op de campus

Het is verkiezingsdag, dus peilde Resource de stemming op de campus.
Er kan gestemd worden in Forum. Foto Luuk Zegers

Zoals gebruikelijk kunnen Wageningers ook deze verkiezingen weer hun stem uitbrengen in Forum. Bij beide ingangen zit een stemlokaal. Resource nam rond lunchtijd een kijkje en sprak een aantal studenten die zojuist hun stem hadden uitgebracht. Ook zwaaiden we docent Joost Baars uit, die langs alle stemlokalen in Wageningen rent om zowel zijn verjaardag als het ‘feest der democratie‘ te vieren.

Gaby (22)

‘Door eerdere verkiezingen wist ik al wel in welke hoek ik zat. Ik heb twee partijen waar ik het heel erg mee eens ben. Klimaat is voor mij het belangrijkste thema. Voor de gemiddelde kiezer is dat misschien minder belangrijk, omdat er ook veel andere problemen zijn, maar voor mij blijft dit het belangrijkste. Deze verkiezingen zit er nog een vleugje strategie bij en dat gaf de doorslag voor GroenLinks-PvdA.’

Nynke (18)

‘Ik stem voor het eerst en het voelt direct als een hele intense, want er staat veel op het spel. Voor mij is duurzaamheid het belangrijkste thema, maar ik kijk ook naar hoe partijen die duurzaamheid vervolgens willen implementeren. Een deel van mijn familie is boer, dus ik heb niet gestemd op een partij die de veestapel radicaal wil halveren. Het is dus geen D66 geworden. De stemwijzer suggereerde de Piratenpartij, maar die naam wekte weinig vertrouwen. Ook GroenLinks-PvdA was interessant, maar uiteindelijk heb ik voor Volt gekozen.’

Daniël (21)

‘Ik heb met m’n hart gestemd, maar ook strategisch komt het goed uit. Structurele ongelijkheid in Nederland is voor mij het belangrijkste thema. Ik denk dat dat de afgelopen jaren totaal niet is aangepakt, daar moet meer aandacht naartoe. Dus armoedebestrijding, maar ook de klimaatcrisis speelt een rol in mijn stemkeuze. Het is GroenLinks-PvdA geworden. Gebaseerd op de peilingen kunnen we een sterk rechts front verwachten, dus ik vind het heel spannend. Maar ik hoop op een goed resultaat van GroenLinks-PvdA, dat zou mooi zijn.’


Joost Baars (35), docent Plantenveredeling

‘Vandaag ben ik jarig en ren ik langs alle twintig Wageningse stembureaus met een zak tomaten en een zak snackworteltjes om te trakteren. Ik verwacht dat mensen verbaasd zijn dat ik binnen kom rennen, maar hoop dat ze blij zijn met mijn traktatie. De tomaat is geen stemadvies, mijn enige advies is: ga stemmen! Vandaag vieren we dat we in Nederland wonen en dat we hier onze stem mogen uitbrengen. Daar wil ik graag een klein beetje bij stilstaan. Of eigenlijk wil ik daar een klein beetje bij rennen.’

Met een gemeentelijke waterfles als kado kwam burgemeester Floor Vermeulen de jarige docent Joost Baars uitzwaaien, die aan zijn verjaardagsrun begint langs alle Wageningse stembureaus.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.