Hardlopen met Wageningse docent voor ‘feestje van de democratie’

Jarige WUR-docent rent op verkiezingsdag langs Wageningse stembureaus om vrijwilligers te trakteren.
De 'Roos van staal' voor Forum vormt woensdag om 13.15 uur het vertrekpunt van Joost Baars' rondje langs de Wageningse stembureaus. De ‘Roos van staal’ voor Forum vormt woensdag om 13.15 uur het vertrekpunt van Joost Baars’ rondje langs de Wageningse stembureaus. Foto Resource

De meeste mensen gebeurt het nooit: dat je verjaardag en de Tweede Kamerverkiezingen op dezelfde dag vallen. Joost Baars (docent Plant Breeding) maakt dat nu al voor de tweede keer mee. De eerste keer was 17 jaar geleden, toen hij de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar bereikte en dat stemrecht nog diezelfde dag kon uitoefenen. Dit jaar viert huize Baars opnieuw dubbel feest: zijn 35e verjaardag én het feestje van de democratie, zoals de verkiezingen ook wel te boek staan.

Baars is er de man niet naar om dat opmerkelijke toeval zomaar te laten passeren. ‘Op de verkiezingsdag van mijn 18e verjaardag zat mijn oom in het stembureau. Hij grapte toen met de andere vrijwilligers in het stembureau dat ik eigenlijk zou moeten trakteren. En precies dát wil ik dit jaar alsnog doen’, legt hij uit.

Baars’ plan is om op verkiezingsdag hardlopend alle Wageningse stembureaus langs te gaan, met een traktatie als bedankje en eerbetoon aan de vrijwilligers die de bureaus bemannen. Zijn eerste bestemming is het stembureau in Forum. Vanaf daar gaat hij hardlopend langs alle andere twintig Wageningse stembureaus– een route van in totaal 13,5 kilometer. Baars gaat sowieso lopen, desnoods in z’n eentje. Maar hij hoopt op gezelschap. ‘Om samen het feestje van de democratie te vieren. En feestjes met meerdere feestvierders zijn meestal leuker.’

Aansluiten

Iedereen is welkom zich aan te sluiten: studenten, promovendi, docenten, staf, onderzoekers – hardlopend, op de fiets, skeelerend of anderszins. ‘Het maakt niet uit hoe je meedoet, als je maar meedoet. Zoals ik mensen ook vooral wil aanmoedigen dát ze stemmen, en niet wat ze stemmen’, aldus Baars. Ook wie niet mag stemmen in Nederland, maar wel de democratie een warm hart toedraagt, is van harte welkom mee te gaan. Stemgerechtigden kunnen onderweg bij een van de bureaus hun stem uitbrengen – net als Baars zelf zal doen.

Wie zich wil aansluiten: zorg dat je op verkiezingsdag 22 november aan het begin van de lunchpauze (13.10 uur) bij de roos op het grasveld voor Forum bent (zie foto). Vanaf dat verzamelpunt gaat Baars om 13.15 uur van start. Naar verwachting beslaat het hele stembureau-rondje ongeveer anderhalf uur.

Zorgen

Een serieuze ondertoon heeft dit feestelijke initiatief ook: ‘Er is in de wereld zo veel gaande waar ik me zorgen over maak’, zegt Baars, die naast WUR-docent ook vader van twee dochters is. ‘Toch blijf ik optimistisch. Ik zie dat als onze morele plicht. En ik zet mijn optimisme om in actie: ik gebruik mijn stem. Ik hoop dat iedereen dat doet.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.