Fruitscanner legt kwaliteit bloot

Spectral Cabinet kijkt indringend naar wat er onder de schil zit.
Foto WUR

Van buitenaf kun je niet goed zien hoe rijp fruit is. Hoeveel suiker er in een appel zit bijvoorbeeld, hoe hoog het gehalte aan droge stof in een banaan is of hoe stevig een mango is. Met infrarood kan dat wel, zelfs zonder het fruit aan te raken, laat staan open te snijden. Puneet Mishra en zijn collega’s hebben een apparaat ontwikkeld dat dit snel en efficiënt mogelijk maakt.

Wageningse wetenschappers doen veel onderzoek voor het ministerie van LNV. Woensdagmiddag 25 oktober werd in Impulse een deel van dit onderzoek voor het voetlicht gebracht tijdens de Digital Innovation Expo. Nieuwe toepassingen op gebied van sensornetwerken, satellietdata, digital twins en kunstmatige intelligentie stonden centraal.

Infrarood

Het all-in-one Spectral Cabinet van Mishra trok daarbij de aandacht. Het apparaat, ter grootte van een flinke kast, scant fruit op voor de keten belangrijke kenmerken als suikergehalte, hoeveelheid vaste stof en stevigheid. Dat doet het door het fruit af te tasten met twee infraroodcamera’s. Een computerprogramma verwerkt de gegevens vervolgens in overzichtelijke grafieken.

‘Door de hele bevoorradingsketen heen worden dit soort parameters gemeten’, licht Mishra toe. ‘Fruit wordt geplukt als het nog niet helemaal rijp is. Het moet immers nog vervoerd en verwerkt worden. Dat meten gebeurt door een stuk fruit open te snijden. Een of enkele die als maat dienen voor een hele partij. Daarbij gaat dat stuk fruit verloren.’

Fruit doormeten met infrarood is op zichzelf niet nieuw. Zo zijn er bijvoorbeeld handscanners op de markt waarmee je dat kunt doen. Infrarood dringt 5-10 mm door de schil heen in de vrucht. Uit de informatie die dat oplevert zijn de gewenste parameters af te leiden. De Spectral Cabinet doet in principe hetzelfde, maar dan op grotere schaal, zegt Mishra terwijl hij de vinding demonstreert.

Zo kun je snel en volautomatisch scannen en pikken zonder het fruit te beschadigen

Puneet Mishra, Food and Biobased Research, Post Harvest Technology

De camera’s bewegen zich enkele seconden over een doos met appels. Op een computerscherm verschijnt vrijwel onmiddellijk een overzicht van de toestand van de appels. Niet van eentje, maar van allemaal afzonderlijk. Wat direct opvalt is, hoe groot de onderlinge verschillen tussen de appels zijn. En hoe groot de foutenmarge dus is als je er eentje als maat neemt voor alle.

Robotarm

De kast is maar een demo. De toepassingen zijn er makkelijk bij te bedenken. Wil je appels die allemaal even zoet zijn? Hang een robotarm aan het systeem en die pikt ze er vervolgens allemaal uit, zegt Mishra. ‘Zo kun je snel en volautomatisch scannen en pikken zonder het fruit te beschadigen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.