Jonna Brantjes eerste studentambtenaar in gemeente Wageningen

'Ik hoop iets bij te dragen aan de verbinding tussen de studenten en de rest van Wageningen.'
Jonna Brantjes voor het Wageningse gemeentehuis. Foto Sterre-Lotte Lemereis/ Larissa Mulder Jonna Brantjes voor het Wageningse gemeentehuis. Foto Sterre-Lotte Lemereis/ Larissa Mulder

WUR-student Jonna Brantjes (24) begon op 1 september als de eerste studentambtenaar van Wageningen. ‘Veel beleidskwesties hebben invloed op studenten.’

Waarom heeft Wageningen een studentambtenaar nodig?

‘Hoewel de gemeente niet per se met doelgroepen wil werken, vormen studenten toch wel een bijzondere groep. Ruim een kwart van de Wageningers is student en veel beleidskwesties hebben invloed op die groep. Daarom leek het de gemeente handig om iemand aan te stellen die signalen van die groep opvangt en aankaart bij de gemeente. Andere steden hadden bovendien al een studentambtenaar, dus zo is het idee ontstaan bij de gemeente, denk ik.’

Hoe ben jij studentambtenaar geworden?

‘Vorig jaar zag ik de vacature en dacht ik: dat is iets voor mij. Ik ben eerder study commissioner geweest bij Nicolas Appert, de studievereniging van Food Sciences. Daar was ik de schakel tussen studenten en docenten.

Ik hoop iets bij te dragen aan de verbinding tussen de studenten en de rest van Wageningen

Dit is vergelijkbaar, maar dan tussen studenten en de gemeente. Dus ik solliciteerde en na een ronde speeddates en een sollicitatiegesprek kreeg ik de baan aangeboden. Het is een functie voor acht uur per week, dus ik kan niet echt grote projecten oppakken. Bovendien doe ik het naast m’n scriptie.’

Heb je een eigen bureau in het gemeentehuis?

‘Nee hoor! Dat heeft bijna niemand daar; ze werken met flexplekken, maar vooral is het een vrije functie, je kunt het werk flexibel invullen. Momenteel ben ik nog aan het inwerken en kennismaken met collega’s van de gemeente. Daarnaast zit ik bij vergaderingen met de universiteit en Idealis, schuif ik aan bij lezingen en houd ik contact met verenigingen.’

Zijn er al studentzaken die je bij de gemeente wilt aankaarten?

‘Momenteel ben ik bezig met de mogelijke sluiting van flatkroegen. Daar maken studenten zich zorgen over. Annie’s sluit binnenkort, maar studenten zijn bang dat ook Woeste Hoeve en de Bunker aan de beurt komen. Die flatkroegen zijn eigendom van Idealis maar worden ook gebruikt door studenten die niet in de bijbehorende flats wonen. Bij aankomende verbouwingen wil Idealis kijken hoe die ruimtes beter kunnen aansluiten op de behoeftes van de flatbewoners zelf. Begrijpelijk, maar die kroegen hebben wel een belangrijke sociale functie in Wageningen, bijvoorbeeld voor kleinere verenigingen die geen eigen pand hebben.
Uiteindelijk hebben alle partijen — de gemeente, Idealis en de universiteit — er baat bij dat studenten een ruimte hebben om activiteiten te organiseren. Ik vind dat ze daarom ook een gedeelde verantwoordelijkheid hebben om zulke ruimtes te faciliteren. Ik wil kijken wat de gemeente daarin kan betekenen. Bij zo’n kwestie vraag ik ook aan studentambtenaren uit andere steden om advies.’

Wat hoop je dit jaar te bereiken?

‘Ik hoop iets bij te dragen aan de verbinding tussen de studenten en de rest van Wageningen. Verder kan ik wel heel hoog inzetten, maar het belangrijkste is om te zorgen dat mensen weten dat deze functie bestaat en dat ze mij weten te vinden als er iets is.’

De studentambtenaar is te bereiken op studentambtenaar@wageningen.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.