Reanimatiecursus studentsporters van start

Veertig Wageningse studentsporters leren reanimeren. De eerste tien hebben hun training gehad.
De eerste cursisten in actie. Foto María Joaquina Acosta

Er is een tekort aan burgerhulpverleners die bij hartstilstanden kunnen helpen. Daarom bieden studentensportvereniging SWU Thymos, studentenvolleybalclub WaHo en Stichting AED Wageningen samen een gratis reanimatiecursus aan voor Wageningse studentensporters.

Luca Smit (20), bachelorstudent Animal Sciences, was een van de tien studenten die bij de eerste training aanwezig waren. ‘We leerden onder meer hoe je een AED aansluit en we oefenden reanimeren op poppen. Ik heb echt het gevoel dat ik weet wat ik moet doen, mocht ik in de situatie komen dat iemand gereanimeerd moet worden.’

Smit is blij dat hij de cursus heeft gevolgd. ‘Als je de kans krijgt om gratis zo’n cursus te volgen, laat je die niet liggen. Reanimeren is een belangrijke skill; het geeft je de mogelijkheid om iemands leven te redden. Ik hoop dat ik het nooit hoef te doen, maar in het geval dat het moet, kan ik het.’

HartslagNu

Na de cursus heeft Smit zich gelijk aangesloten bij HartslagNu, het reanimatie-oproepsysteem van Nederland. Mensen die daarbij aangesloten zijn, krijgen een melding als er iemand in de buurt moet worden gereanimeerd. ‘Je moet daarvoor soms wel een opfriscursus doen. Het is wel gek dat je als burger normaal gesproken voor zo’n cursus moet betalen, zeker nu er te weinig burgerhulpverleners zijn. Voor jongeren is dat echt een drempel.’

Dirk Wevers (24), masterstudent Moleculaire Levenswetenschappen, is een van de initiatiefnemers van het project. Nadat hij zelf een reanimatiecursus had gevolgd bij AED Wageningen, hoorde hij dat er in Wageningen te weinig mensen zijn die kunnen reanimeren en die zijn aangesloten bij HartslagNu. ‘Thymos heeft financiering aangevraagd bij de Sportraad Wageningen zodat deze cursus gratis kon worden aangeboden. Momenteel zijn we met de Sportraad in gesprek om te kijken of er na de kerst een tweede ronde cursussen kan worden aangeboden. Dit najaar zitten alle cursussen vol.’

Zeventien

Wevers hoopt dat Wageningse studenten zich realiseren dat ze door het leren reanimeren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. ‘Een tijdje geleden stortte een jongen van zeventien in elkaar op het hockeyveld in Wageningen. Door snelle reanimatie heeft hij het overleefd. Uiteindelijk heeft iedereen belang bij een goed reanimatienetwerk.’

Studentsporters die willen leren reanimeren, moeten even afwachten of er in 2024 opnieuw gratis reanimatiecursussen worden aangeboden. Er zijn overigens ook mogelijkheden om een EHBO-cursus van Studentendesk Rode Kruis te volgen. Hoe dat is, lees je hier.

María Joaquina Acosta was aanwezig bij de eerste van vier reanimatiecursussen om foto’s te maken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.