Rode Kruis Studentendesk geeft EHBO-cursussen

Studentredacteur Sarah Scheid volgde de cursus Eerste Hulp Bij Ongelukken.
Oefenen met verbinden tijdens de cursus van het Rode Kruis. Foto Sven Menschel

‘Vandaag gaan we het hebben over huidwonden. Waarom moet je die drooghouden?’ Cursusleider Rikkie de Best opent met deze praktische vraag de derde les van de EHBO-cursus. ‘Om het genezingsproces te bevorderen’, zegt een student.

Tekst Sarah Scheid

De Best bevestigt dat en zegt: ‘Als je in je vinger snijdt, gebruik dan een vingerdop om het bloeden te stelpen en de wond te bedekken.’ Een vingerdop is een klein rolletje gaas waarmee de wond bedekt wordt en dat met tape wordt bevestigd. Terwijl De Best het verband aanbrengt, bereidt collega Marian van Hunnen een nep-snee in haar vinger voor met behulp van nep-bloed. ‘Help! Kijk Rikkie, ik heb me gesneden met een keukenmes’, roept ze. ‘Het is een oppervlakkige snee, we kunnen een vingerdop aanbrengen’, zegt De Best, sussend.

Zodra De Best de wond met succes heeft behandeld, mogen de twaalf cursisten een vingerdop aanbrengen bij de cursist naast hen. Geconcentreerd gaan de studenten aan de slag. De Best vertelt intussen dat de cursisten informatie over de verschillende soorten pleisters voor kleinere wondjes kunnen vinden in het online cursusmateriaal. De EHBO-cursus, die elke periode door de Studentendesk van het Wageningse Rode Kruis wordt gegeven, bestaat uit vijf praktische bijeenkomsten en online cursusmateriaal voor zelfstudie.

Twee medewerkers van het Rode Kruis gebruiken nep-bloed en een nep-wond om te oefenen met de deelnemers. Foto Sven Menschel

Wonden behandelen

Plotseling komt Van Hunnen weer binnen, nu met een enorme (nep)wond op haar onderarm. ‘Help! Ik heb een ongeluk gehad’, roept ze, terwijl ze een lap op de wond drukt. De Best helpt haar terwijl ze uitlegt: ‘Een verband op de wond drukken stelpt het bloeden. Gebruik ook kompressen. Deze worden op de wond aangebracht om de druk te verhogen.’ Hierna gaan de cursisten wederom zelf aan de slag. 

Help! Ik heb een ongeluk gehad!

Tijdens de praktijkbijeenkomsten leren deelnemers verschillende technieken waarmee ernstige en kleine wonden behandeld kunnen worden. In eerdere bijeenkomsten ging het over reanimatie, de stabiele zijligging en hulp bij verstikking bij baby’s, kinderen en volwassenen. De laatste les bestaat uit een samenvatting van alles wat in de cursus aan bod is geweest. Ten slotte overhoort De Best de studenten door hen te bevragen over behandelingen in verschillende situaties. 

Basisschool

De EHBO-cursus wordt overigens niet alleen aan studenten aangeboden, vertelt Luna Snijders, voormalig coördinator van de cursus van het Rode Kruis. ‘De Studentendesk verzorgt bijvoorbeeld ook EHBO-cursussen op basisscholen. Dat is vaak de enige mogelijkheid voor Nederlandse leerlingen om iets te leren over eerste hulp.’ Tijdens de middelbare schoolperiode komt EHBO vaak amper aan bod, vervolgt Snijders. ‘Ik hoorde voor het eerst over EHBO-cursussen toen ik in mijn tweede jaar in Wageningen lid werd van het Rode Kruis.’

De EHBO-cursus kost normaal gesproken 260 euro, met een speciaal tarief van 90 euro voor studenten. Voor Wageningse studenten kan het echter ook gratis: de universiteit betaalt. Na afronding van de cursus ontvangen studenten een certificaat waarmee ze lid kunnen worden van het Rode Kruis Renkum-Wageningen, vertelt Snijders. ‘Met dat certificaat mag je als EHBO-er helpen bij festivals.’

Op 21 september start er weer een EHBO-cursus. Het maximum aantal deelnemers is twaalf. Bij genoeg belangstelling komen er later in het collegejaar meer cursussen beschikbaar.
Meer weten? Volg de Rode Kruis Studentendesk op Instagram of Facebook. Aanmelden voor een EHBO-cursus kan hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.