Veertig studentsporters leren reanimeren

Er is een tekort aan burgerhulpverleners die bij een hartstilstand kunnen helpen.
Reanimatiecursus. Foto Shutterstock

Daarom bieden sportstichting SWU Thymos, studentenvolleybalclub WaHo en Stichting AED Wageningen samen een gratis reanimatiecursus aan voor veertig Wageningse studentensporters.

Dirk Wevers (24), masterstudent Moleculaire Levenswetenschappen en volleyballer bij WaHo, volgde onlangs een reanimatiecursus bij Stichting AED Wageningen. ‘De organisator van de cursus vertelde me toen dat er te weinig mensen zijn die kunnen reanimeren en die zijn aangesloten bij HartslagNu, het reanimatie-oproepsysteem van Nederland. Als je je daarvoor aanmeldt, krijg je een melding als er bij jou in de buurt iemand moet worden gereanimeerd. Toen ik dat hoorde, heb ik een balletje opgegooid bij WaHo, of wij de cursus niet aan meer mensen konden aanbieden.’

Het plan ontstond om naar de overkoepelende sportstichting SWU Thymos te stappen. ‘Zodat straks van alle 32 studentensportverenigingen in ieder geval één iemand de cursus kan doen’, vertelt Wevers. Hij organiseert de cursussen samen met Thymos-voorzitter Janiek van de Rijdt (22). Het tweetal heeft de besturen van de verschillende studentensportverenigingen inmiddels aangeschreven, zodat die allemaal ten minste één lid kunnen aanmelden.

Twee procent

Het tekort aan burgerhulpverleners is groot, vertelt Wevers. ‘Als gemeente wil je dat ongeveer 2 procent van je bevolking kan reanimeren. Wageningen heeft 40 duizend inwoners, dan heb je zo’n 800 mensen nodig om dat goed te regelen, maar er zijn nu maar zo’n 250 mensen die kunnen reanimeren en dat is veel te weinig. Op het moment dat er genoeg burgerhulpverleners zijn, is de kans groter dat er na een hartstilstand binnen zes minuten met reanimeren kan worden begonnen. Die snelheid is van vitaal belang en heeft invloed op of je wel of geen schade oploopt. Een dekkend HartslagNU-netwerk is dus voor iedereen van belang.’

De cursus wordt viermaal aangeboden (dinsdag 12 september, woensdag 11 oktober, vrijdag 17 november en donderdag 7 december), waarvan eenmaal in het Engels. In totaal is er plaats voor veertig reanimatiecursisten. ‘We moeten zorgen dat we weer richting die 800 burgerhulpverleners gaan’, zegt Wevers. ‘Ik kan me voorstellen dat we dit vaker gaan organiseren als het goed bevalt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.