Wie volgt Arthur Mol op?

Resource zet vijf kandidaten, die op grond van de profielschets zouden passen, op een rij.
Wie draagt straks de rectorsketen? Foto Guy Ackermans

Met het vrijkomen van de vacature voor rector magnificus, kan het speculeren beginnen. Wie wordt de opvolger van Arthur Mol? Oftewel, wiens/wier naam wordt genoemd? Resource zet vijf kandidaten, die op grond van de profielschets een gooi zouden kunnen doen, op een rij. In willekeurige volgorde.

Marcel Zwietering
hoogleraar en leerstoelhouder Levensmiddelenmicrobiologie

Studeerde Biotechnologie in Wageningen en promoveerde hier in 1993 cum laude. Sinds 2003 hoogleraar, na een uitstapje bij Danone in Frankrijk. Heeft zitting in tal van (inter)nationale gremia, vaak als voorzitter. Een bedachtzame vergadertijger met een groot netwerk. Lid van het college van promoties. Won in 2019 de Educator Award van de International Association for Food Protection.

Carolien Kroeze
hoogleraar en leerstoelhouder Milieusysteemanalyse

Studeerde Biologie in Groningen. Promoveerde in 1993 aan de Universiteit van Amsterdam. Werkt (na een paar jaar RIVM) sinds 1995 bij WUR. Is directeur van onderzoeksschool WIMEK (Milieu- en Klimaatonderzoek). Haar leerstoelgroep fuseert per 1 januari met Water Systems and Global Change. Een perfect moment dus voor een nieuwe job. Heeft goede connecties met China, waar zij gasthoogleraar is aan de Chinese Academy of Sciences. Maakt deel uit van de commissie Erkennen en Waarderen. Is ook gasthoogleraar aan de Open Universiteit Nederland.

Wouter Hendriks
hoogleraar en leerstoelhouder Diervoeding

Studeerde Diervoeding in Wageningen en promoveerde in 1996 op een studie naar de aminozuurbehoefte van katten aan de Massey University in Nieuw Zeeland. Maakte daar vervolgens carrière. Kwam in 2005 terug en werd hoogleraar en leerstoelhouder. Is sinds 2008 ook hoogleraar Diervoeding in Utrecht. Hendriks is de huidige Dean of Research en heeft dus een brede kijk op het onderzoek van WUR.

Edith Feskens
hoogleraar en leerstoelhouder Humane Voeding en Gezondheid

Studeerde voeding in Wageningen en promoveerde in 1991 in Leiden. Werkte vervolgens bij het RIVM aan onderzoek naar diabetes en obesitas. Sinds 2005 in Wageningen, waar ze in 2008 hoogleraar en in 2015 leerstoelhouder werd. Bekleedt tal van (inter)nationale bestuursfuncties. Onder meer voorzitter van de Nutricia Research Foundation.

Alfons Oude Lansink
hoogleraar en leerstoelhouder Bedrijfseconomie

Meer Wagenings kan niet. Studeerde Agrarische Economie bij WUR en promoveerde in 1997. Was onderzoeker en docent bij Agrarische Economie en Milieu. Maakte in 1999 de overstap naar bedrijfseconomie. Sinds 2003 hoogleraar. Is sinds 2014 directeur van onderzoekschool WASS (sociale wetenschappen). Is gasthoogleraar aan Wroclaw University en lid van commissie Erkennen en Waarderen. 

De kandidaat
De nieuwe rector moet hoogleraar zijn, of onlangs zijn geweest, in Wageningen, een autoriteit op zijn of haar vakgebied en over ruime bestuurlijke ervaring beschikken.  Kandidaten moeten uiterlijk 18 september hun sollicitatie hebben ingediend. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.