Studenten voeren actie bij opening academisch jaar

Met dezelfde eisen als bij Forum-bezetting: 'decarbonise, decolonise and democratise’
Actie bij de opening van het academisch jaar 2023 Foto’s Resource

Aan de balustrade van Omnia hangen felgekleurde spandoeken. Uit een draagbare speaker klinkt reggae-achtige muziek: ‘Shell must fall, oh Shell must fall, climate crimes around the world, oh Shell must fall’. Studenten staan klaar met pamfletten en mini-posters. Er wordt weer actie gevoerd op de campus.

Op het tropisch warme Omnia-bordes zijn de spandoeken grotendeels dezelfde als bij de bezetting van Forum begin dit jaar. Ditmaal grijpen de actievoerende studenten de ceremoniële opening van het nieuwe academisch jaar (OAY) aan om te benadrukken dat ze actie verwachten van WUR. Het gaat ze om drie punten: de banden met de fossiele industrie verbreken, dekolonisatie van het onderwijs en een democratischer universiteitsbestuur – zónder bedrijfsleven-bobo’s in de raad van toezicht.

Pamfletten

Over die ‘decarbonise, decolonise and democratise’-eisen delen de actievoerders felrode pamfletten uit bovenaan de grote Omnia-trap. Van de toegestroomde hoogleraren tot de burgemeester van Wageningen en andere hoogwaardigheidsbekleders: de meeste OAY-bezoekers nemen het papier welwillend aan. Mooi leesvoer in de rij voor de ingang, want daar moeten de OAY-bezoekers even wachten voor de toegangscontrole. Zonder een QR-toegangscode en een check van de inhoud van je tas komt vanmiddag niemand Omnia binnen

Ondertussen pakt actievoerder ‘June’ een micofoon voor een korte toespraak over het OAY-thema van dit jaar: Shaping sustainable futures. ‘Maar om wiens toekomst geeft WUR eigenlijk? Die van de grote multinationals? Of die van de industriële landbouw? Wordt het een toekomst met dezelfde oude witte mannen als degenen die hier de eremuur bevolken? Nee! Wij willen een wereld die gebaseerd is op behoeften, niet op winst. Daarom bezetten we en verzetten we ons.’

WUR staat het (informeel aangekondigde) protest toe. De demonstranten wordt geen strobreed in de weg gelegd. Althans, totdat de actievoerders de WUR-vlaggen voor het gebouw neerhalen en vervangen door eigen exemplaren. Binnen een oogwenk haalt de toegesnelde bewaking de protestvlaggen van de masten, om er gauw weer de witte WUR-vlaggen te laten wapperen. De actievoerders vinden de reactie een beetje overtrokken; halen er grinnikend hun schouders over op. ‘Maar ach, als dit het ergste is… WUR gaat nu een stuk prettiger met ons om dan bij de Forum-bezetting’, aldus een van hen. ‘Toen ging het er echt hard en onvriendelijk aan toe.’

Als alle toehoorders binnen zijn en het (behoorlijk activistische) OAY-programma daar van start gaat met verhalen van onder anderen Ingrid de Zwarte (‘elke hongersnood komt door menselijk handelen’) en Jeroen Candel (‘voor een duurzaam voedselsysteem is politiek leiderschap nodig’), transformeren de actievoerders het Omnia-bordes tot het decor van een zomerse picknick. Met een gezellige sfeer, liters zelfgemaakte ijsthee plus een enorme uitdeelbak salade, oogt het tafereel als de song die uit de speaker klinkt: best een ‘good day to fight the system‘.

De livestream van de OAY-bijeenkomst is vanaf donderdag terug te kijken via de WUR-site. Ter gelegenheid van de opening van academisch jaar organiseert WUR woensdagavond ook nog een bijeenkomst in de Grote Kerk in Wageningen. Registreren is verplicht.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.