Balkon Forum bezet door End Fossil WUR

Maandagochtend heeft een groep studenten het balkon op de vierde verdieping van Forum bezet.
Bezetting Forum End Fossil WUR Spandoeken op het balkon van Forum. Foto Coretta Jongeling

De groep van ongeveer 25 studenten eist onder meer dat WUR de banden met de fossiele industrie verbreekt.

Het balkon en de gang (ruimtes 420 tot en met 440) zijn afgesloten en geblokkeerd. De colleges die daar vandaag gepland stonden, zijn verplaatst naar andere ruimtes. Een medewerker wijst studenten naar de alternatieve locatie. De groep is erop voorbereid om lang te blijven, zegt Noor van End Fossil WUR. Er is live muziek en rond de lunch zullen er sprekers zijn.

De activisten zijn van plan het balkon te blijven bezetten tot WUR voldoet aan de eisen die ze stellen. Naast het beëindigen van de samenwerking met bedrijven als Shell, eisen ze ook dat WUR democratischer wordt. Vooral de rol van de raad van toezicht vinden ze problematisch, aldus Noor (‘liever geen achternaam’) van Extinction Rebellion. ‘Die leden van die raad worden aangewezen door de overheid. Een neoliberale overheid zal mensen aanwijzen die in dat plaatje passen. Twee van de leden van de raad van toezicht werken ook bij grote foodbedrijven: Vion Food Group en Zeelandia. We zien dat het klimaatprobleem is ontstaan door het winstoogmerk van dit soort bedrijven en dat gaat wat ons betreft niet samen met een duurzame universiteit.’

Eisen

De laatste eis is het dekoloniseren van onderwijs. ‘WUR heeft een lange koloniale geschiedenis, de universiteit is groot geworden met het leveren van technologie aan koloniën, vooral Indonesië’, aldus Noor. ‘Dat zie je terug in het onderwijs. Internationaal Land- en Waterbeheer is gebaseerd op de vroegere opleiding ‘Koloniale agricultuur’. We willen graag onderzoeken of de inhoud van de vakken gedekoloniseerd is, en we willen dat studenten zich meer bewust zijn van WUR’s geschiedenis.’

Noor is optimistisch over de dag. ‘We verwachten dat WUR gaat meebewegen vandaag. En hopelijk sturen ze niet de politie af op hun eigen studenten.’ Hebben ze voorraden ingeslagen om meerdere dagen te kunnen blijven zitten? ‘Dat zeggen we liever niet.’

De woordvoerder van WUR wilde op dit moment niet reageren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.