Wie is de (nieuwe) Mol

WUR zoekt een opvolger van rector Arthur Mol. Wie kent er eentje?
Nog nooit was een vrouw rector in Wageningen. Foto Roelof Kleis

Arthur Mol bekleedt sinds 2015 de positie van rector, maar draagt na twee periodes het stokje volgend jaar maart over aan een opvolger. Die moet, zoals gebruikelijk, uit eigen kring komen. Dat wil zeggen, hij of zij moet hoogleraar zijn bij WUR of dat de afgelopen drie jaar zijn geweest.

De selectieprocedure is deze week van start gegaan. Anders dan bij andere vacatures kunnen voor de positie van rector mensen worden voorgedragen door anderen. Alle studenten en medewerkers van WUR kunnen, mits goed gemotiveerd, zo’n nominatie doen. De selectiecommissie polst vervolgens of deze persoon zich ook echt wil kandideren.

Snel zijn

Wie iemand wil voordragen moet wel snel zijn: de inzendtermijn sluit al over een week. Daarnaast kunnen hoogleraren ook zelf solliciteren op de vrijkomende post. Zij hebben anderhalve week langer de tijd om een doortimmerde sollicitatiebrief te schrijven. Mocht de oogst te mager zijn, dan kan de commissie ook zelf kandidaten benaderen, zegt voorzitter en Dean of Education Arnold Bregt.

We hopen op nominaties en sollicitaties. Dat is de lijn op de dit moment

Arnold Bregt, Dean of Education

‘We hopen op nominaties en sollicitaties’, zegt Bregt. ‘Dat is de lijn op dit moment. We kunnen dan nog altijd mensen zelf benaderen.’ De selectiecommissie moet minimaal twee kandidaten voorleggen aan de Raad van Toezicht. Die bepaalt, na gesprekken, uiteindelijk de keuze. De nieuwe rector wordt tijdens de Dies in maart volgend jaar geïnstalleerd.

Vrouw?

De eisen waaraan de nieuwe rector moet voldoen zijn stevig. Hij of zij moet niet alleen hoogleraar zijn en dus een wetenschappelijke kei, maar ook het hoger onderwijsveld goed kennen en oog hebben voor de researchinstituten van WUR. De selectiecommissie zegt niets over een voorkeur voor een man of een vrouw. WUR heeft nog nooit een vrouwelijke rector gehad.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.