Vleermuis laat kasten links liggen

Nog geen vleermuis te zien in nieuwe kasten op de campus
Foto Roelof Kleis

Hoe lang duurt het voordat een dwergvleermuis een kant-en-klare ‘nieuwbouwwoning’ vindt en bewoont? Dat hangt natuurlijk af van de woningnood. Maar op de campus is die vraag onder vleermuizen kennelijk nog niet zo heel groot. De paalkasten die al voor de zomer zijn geplaatst zijn onbewoond, zegt ecoloog René Eversteijn van het Edese adviesbureau Laneco.

Laneco geeft advies op gebied van landschap en ecologie. Het bureau monitort flora en fauna en adviseert overheden en instanties om ingrepen in het landschap duurzaam uit te voeren. Eversteijn: ‘Een verzachtende maatregel bij de sloop van een gebouw of huis is bijvoorbeeld het plaatsen van een paalkast voor vleermuizen.’

Bongerd

De geplaatste paalkasten op de campus (onder meer langs de laan naar sportcentrum De Bongerd) hebben overigens niets met sloop te maken. ‘Dit onderzoek doen we in eigen beheer’, zegt Eversteijn, ‘omdat we behoefte hebben aan meer informatie over hoe snel zo’n kast in gebruik genomen wordt.’ De paalkasten staan op van elkaar verschillende terreinen in Wageningen, Ede en Putten.

Nacht van de Vleermuis

In het begin werden de kasten elke dag gecontroleerd op bewoning, zegt Eversteijn. Gewoon door met een zaklamp in de donkere spleet te schijnen. Nu vindt controle wekelijks plaats. Vooralsnog zonder resultaat. Wie met zekerheid vleermuizen wil zien, kan dit weekeinde op diverse plekken in het land terecht bij excursies in het kader van de Nacht van de Vleermuis.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.