Vega/vlees-kwestie niet meer zo hot op AID-BBQ

Deze editie zónder ludiek actievoerende alumni.
De traditionele barbecue tijdens de AID was dit jaar weer (vrijwel volledig) vegetarisch. Foto Marieke Enter

Tot in de wijde omtrek van de campus moet mensen het water in de mond zijn gelopen: de braadgeuren en rookwolken maakten dinsdag onmiskenbaar duidelijk dat de jaarlijkse AID-barbecue weer was aangebroken.

Vorig jaar was die barbecue nog het decor van een relletje, in de vorm van een ludiek protest vanuit de diersector tegen het volledig vegetarische karakter van de AID. Een dergelijk protest bleef dit jaar uit, ook al heeft het AID-bestuur ook voor de 2023-editie vastgehouden aan fully vegetarian.

Dubbeldoel

Dat betekende overigens niet dat de rookwolken en braadgeur rondom de campus louter een vegetarische herkomst hadden: op een enkele grill lag toch vlees. Zo serveerde Dierwetenschappen z’n eigen studenten, net als vorig jaar, de optie om voor vlees te kiezen – maar dan wel duurzaam en lokaal geproduceerd, zoals het rundvlees van de dubbeldoelkoeien van IJsboerderij de Steenoven en de pulled pork van de outdoor scharrelvarkens van Sander’s Hof.

Onze barbecue is écht inclusief, ook voor de vleeseters

Studievereniging Heeren XVII

Ook Agrotechnologie hield het niet helemaal vleesvrij. Op de grill lagen worstjes van het type ‘met z’n vijven in een vacuümpakje’ – hoe duurzaam de herkomst was, werd Resource niet duidelijk. De grillmasters van studievereniging Heeren XVII vertelden desgevraagd dat zij het niet meer dan logisch vonden om ook vlees te serveren, gezien het vakgebied van de studie. En, gaven ze toe, de worstjes waren ook wel een beetje bedoeld als plaagstootje. ‘Onze barbecue is écht inclusief, ook voor de vleeseters’, grapten ze.

Amper een issue

Bij de meeste grillkramen leken de AID-lopers zich nauwelijks druk te maken over de vegetarische aard van de barbecue: ze vonden het vooral gewoon ‘lekker’ en ‘heel gezellig’. Dat de vega/vlees-kwestie bij de meesten amper een issue was, komt misschien ook doordat een vegetarische introductie geen uitzondering meer is. Naast de Wageningse AID zijn ook de Owee (Delft), EL CID (Leiden), Eurekaweek (Rotterdam), UITweek (Utrecht) en de Intreeweek (Amsterdam, UvA) volledig vegetarisch.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.