Protest tijdens AID-barbecue tegen keuze voor vegetarisch

Diersector vindt de volledig vegetarische AID ‘te kort door de bocht’.
Protest AID barbecue 2022 Het protest was kleinschalig en publieksvriendelijk, met rechts alumna Fleur Bartels. Foto: Marieke Enter

De keuze van het AID-bestuur om uit duurzaamheidsoogpunt een volledig vegetarische editie te organiseren, krijgt veel bijval. Toch klinken er ook kritische noten, met maandagavond een kleinschalig protest bij de rokende barbecues.

BBQ AID 2022, Dorian Behling (r)

Met een grill vol maiskolven en vegaburgers staat Dorian Behling (rechts op de foto) pal voor de iconische AID-opblaasletters geconcentreerd te bakken, daarmee onbewust symbool voor een van dé veranderingen van de AID 2022: de introductiedagen zijn volledig vegetarisch. Behling zelf vindt het ontbreken van vlees niet zo’n issue. ‘Oh echt, is de AID helemaal vegetarisch? Dat was me nog niet eens opgevallen’, reageert de kersverse materstudent Forest & Nature Conservation. ‘Maar ik mis vlees ook nooit; ik eet al heel lang vegan’, verklaart hij.

Een groepje Spaanse studenten waarmee Resource in gesprek raakt, vindt het vegetarische menu evenmin een punt – zelfs al wijken de maaltijden flink af van hun gebruikelijke Spaanse eetpatroon, dat vrij veel vlees bevat. Veel problematischer vinden ze de tijdstippen waarop er bij de AID gegeten wordt: zo vreselijk vroeg! ‘Normaal gesproken heb ik nu net m’n lunch op’, aldus een van hen – met luide bijval van de anderen.

Pijn

Wie zich wél druk maakt over wat er op de AID-borden ligt, is Dierwetenschappen-alumna Fleur Bartels. Ze schrok toen ze op Facebook las dat de AID volledig vegetarisch zou worden. ‘Ik begrijp heel goed dat juist Wageningers een verantwoordelijkheid voelen om goed na te denken over wat er op het menu komt’, vertelt ze. ‘Maar het doet me pijn dat vlees helemaal wordt geweerd van de AID. Het voelt alsof de diersector compleet gecanceld wordt, terwijl er zó veel WUR-alumni zijn die zich samen met veehouders elke dag keihard inspannen voor een duurzamer en diervriendelijker dierhouderij.’

Bartels, die werkt voor de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), meldde zich met haar bezwaren bij René Kwakkel, opleidingscoördinator bij Animal Sciences. Ze was niet de enige: meerdere alumni en relaties uit de sector uitten hun ongenoegen bij hem, vertelt hij. ‘Een volledig vegetarische AID wekt de indruk dat Wageningen alleen nog een volledig vegetarisch dieet als duurzaam beschouwt en zich langzaam maar zeker afwendt van de dierhouderij. Dat ís absoluut niet zo, maar onze alumni kunnen het wel zo interpreteren.’

Onmisbare schakel

Liever had Kwakkel daarom gezien dat de AID naast vegetarische gerechten ook een aantal duurzame dierlijke producten zou serveren – zoals Dierwetenschappen dat bij deze barbecue deed voor de eigen studenten (‘met medeweten van het AID-bestuur, en al afgesproken voordat deze onrust ontstond’, benadrukt Kwakkel), bijvoorbeeld met pulled chicken van uitgelegde leghennen. ‘Naar mijn mening draagt zo’n optie de Wageningse boodschap veel beter uit dan een volledig plantaardig menu. In een écht duurzaam voedselsysteem is de dierhouderij namelijk een onmisbare schakel, bijvoorbeeld om reststromen optimaal te benutten. Als Dierwetenschappen zijn we volop bezig met dit soort vraagstukken rond duurzaamheid en de eiwittransitie. Laat dat ook tot uitdrukking komen in het AID-menu. Een volledig vegetarische variant is veel te kort door de bocht’, aldus Kwakkel.

Harmonie

Hoewel de emoties best hoog zitten rond dit onderwerp, lukte het om de harmonie te bewaren – tot opluchting van iedereen. ‘Er is al meer dan genoeg polarisatie in en rond de dierhouderij’, vindt Bartels. ‘Bovendien: het is de AID, als oud WUR-student weet ik heel goed wat voor een onvergetelijke periode in je studietijd dat is. Het moet wel leuk blijven.’

De zorgen van de dierwetenschappers plus de sector kanaliseerden zich daarom uiteindelijk in een brief aan de raad van bestuur en het AID-bestuur, plus in een door WUR gedoogde ‘publieksvriendelijke activiteit’. Die bestond uit de aanwezigheid van Bartels en twee medestanders bij de AID-barbecue, gewapend met flyers en varkenswuppies, om de dialoog aan te gaan over vlees en het belang van dierlijke eiwitten voor de kringloop.

De AID-lopers reageerden gemengd op hun aanwezigheid. Van schouderophalen – ‘ach, wat een ophef over één vegetarisch WUR-evenement’ – tot begripvolle steunbetuigingen – ‘alleen vegetarisch is inderdaad niet de oplossing; had liever gekozen voor een menu met louter lokale producten’. Conclusie: aan food geen gebrek op deze zonnige AID-avond, ook niet aan food for thought.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.