WUR koerst richting minder fossiele samenwerking

Daarvoor moet een nieuwe commissie scherpere criteria bepalen.
Onlangs was in Impluse de derde in de serie Let’s explore: Collaboration with the fossil fuels industry. Foto: Resource.

WUR stopt niet rigoureus met de samenwerking met de fossiele industrie, maar wijzigt wel van koers. Een nieuwe commissie gaat scherpere criteria voor samenwerking optekenen en potentiële partners en projecten tegen het licht houden. De stekker gaat niet uit lopende projecten.

Na twee zogeheten Let’s Explore sessies over de samenwerking met bedrijven uit de fossiele industrie en drie bezettingen in Forum, beloofde WUR met een besluit te komen over die samenwerkingen. Bestuurslid Rens Buchwaldt laat vandaag weten dat het bestuur na de Let’s Explore sessies de afgelopen maanden met verschillende partijen, waaronder de managementboard en de directeuren van de kennisinstituten, heeft gesproken en tot een besluit is gekomen: er komt geen moratorium – dus het verbreken van alle banden met fossiel – en er wordt een commissie in het leven geroepen onder leiding van Carolien Kroeze (hoogleraar en leerstoelhouder Milieusysteemanalyse) die moet zorgen voor strengere regels die toetsen of de samenwerking bijdraagt aan waar WUR voor staat.

Buchwaldt: ‘We beoordelen altijd al individuele projecten. Dat gebeurt onder meer door de wetenschappers en de teams die samenwerken. De samenwerking moeten bijdragen aan de transities waar wij voor staan, zoals de klimaattransitie of de eiwittransitie. We moeten onafhankelijk kunnen zijn. Wat we nu besluiten, is dat we ook de partner waarmee we in zee gaan, meewegen in projecten. Het gaat daarbij niet alleen om fossiele industrie, het is breder. We willen naar een toekomst waar we alleen maar met partijen samenwerken die met ons optrekken naar het behalen van de transities. Daarvoor komen dus scherpere regels.’

We hebben sterkere criteria nodig en die willen we op korte termijn op papier hebben

Rens Buchwaldt, lid raad van bestuur

Welke regels of wat voor criteria zijn dat? ‘Dat is een uitdagende vraag. Wij zijn niet het enige kennisinstituut dat daarmee worstelt. We hebben WUR-medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie bij elkaar gezocht die de commissie vormen die ons gaat helpen tot die criteria te komen. Die commissie gaat de afwegingen omschrijven om tot besluiten te komen. Er zijn al ideeën, denk aan climate responsibility, dus dat bedrijven zich houden aan bijvoorbeeld de wereldwijde klimaatafspraken. De commissie spreekt zich in het najaar uit. Ze gaan eerst kijken naar de fossiele samenwerkingen, maar ook breder naar samenwerkingspartners. Wij zeggen nu dus: we hebben sterkere criteria nodig en die willen we op korte termijn op papier hebben. We willen niet nu al samenwerkingspartners uitsluiten; we zijn een wetenschappelijk instituut met het credo Finding answers together, dat staat haaks op uitsluiting.’

Later volgen reacties uit de WUR-gemeenschap op dit besluit.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.