WUR besluit deze zomer over samenwerking fossiele industrie

Let’s expore Fossil Fuels gooit roer om.
Onlangs was in Impluse de derde in de serie Let’s explore: Collaboration with the fossil fuels industry. Foto: Resource.

Na twee bijeenkomsten over de fossiele banden, de Fossil Free Run, de IPCC voorleesmarathon van Scientist Rebellion en natuurlijk de bezetting van Forum, zou het derde symposium zomaar de climax van het verhaal over de samenwerking met de fossiele industrie kunnen zijn. Voor de ingang van Impulse, deze keer de plaats van handeling, stond al een groep studenten klaar met spandoeken en uitgeprinte artikelen. Studentredacteur Felix Landsman was er opnieuw bij en recenseert.

Tekst: Felix Landsman

De bijeenkomst was de derde in de serie Let’s explore: Collaboration with the fossil fuels industry. De eerste twee, op 14 maart en 13 april, lieten enkele deelnemers niet geheel tevreden achter. De daar toegepaste communicatieconcepten van ‘Soft Shoe Shuffle’ en ‘Deep democracy’ dekten de lading van de problematiek niet. Na het tweede gesprek werd overlegd met de organisatie en een klein groepje studenten over hoe het beter kon. Het ging hierbij vooral om een meer democratische invulling van het gesprek, en hoe de uitkomsten goed naar het bestuur gecommuniceerd kunnen worden.

Applaus

Met meer dan honderd deelnemers was de derde sessie ook duidelijk de drukste uit de serie: Impulse bruiste van studenten, PhD’s, onderzoekers en andere medewerkers. Inge Wallage (directeur Corporate Communicatie & Marketing) gaf RvB-lid Rens Buchwaldt het woord, die zijn dilemma’s deelde. Hij vertelde dat de WUR Management Board en de RvB veel vergaderen over dit onderwerp en opende de middag met een praatje vanuit het bestuur. Hierna kreeg de studentengroep End Fossil het woord, die spreektijd had verkregen naar aanleiding van de Forum-bezetting een paar weken terug. ‘We kwamen hier naar de meest duurzame universiteit ter wereld om te leren, maar in plaats daarvan steunen we direct de verwoesting van het milieu. Snappen jullie niet dat dit ons hopeloos maakt?’, verwoordde een van End Fossil’ers, met lang en luid applaus tot gevolg. Aan het einde van hun spreektijd overhandigde de delegatie een petitie aan het bestuur (met zeshonderd handtekeningen) om nu de banden de verbreken.

Vervolgens was het woord aan directeur Corporate Value Creation Sebastiaan Berendse, die beschreef hoe WUR met die samenwerking omgaat. Als voorbeeld gaf hij een onderzoek naar de ecologische neveneffecten van fossiele infrastructuur in de oceaan. Zijn praatje diende als een constructieve belichting van de andere kant van het verhaal. Hierna kregen de luisteraars een paar minuten tijd om met hun buren te reflecteren over wat er gezegd was.

Tanker

Het grootste deel van middag bestond uit sessies in break-out-groepjes van acht tot tien mensen, om de voor- en nadelen van samenwerking met de fossiele industrie te bespreken. Zoals het gevaar van greenwashing en hoe het verder moet als WUR de banden zou verbreken. In een comfortabele sfeer deelden de deelnemers veel persoonlijke anekdotes en openbaringen. Een aantal studenten gaf aan dat ze het ‘erg fijn’ vonden dat dit zo ‘democratisch was geregeld’. In het groepje van de auteur ging het veel over proportionaliteit van ecologische schade, greenwashing, democratie en systeemverandering. De metafoor van een fossiel bedrijf als olietanker werd aangehaald. Een student concludeerde dat ‘wij allemaal arbeiders op deze tanker zijn, en dat deze pas stopt met varen als we er allemaal af springen’.

Besluit

De sessie werd afgesloten met een wrap-up vanuit het bestuur; bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara kreeg het woord: ‘Ik voel een consensus dat we ons allemaal echt zorgen maken over de planeet, tegelijkertijd zijn we een instelling die werkt op basis van rationaliteit en die zeer weloverwogen beslissingen neemt. Ik hoor van alle universiteiten dat ze hiermee worstelen, maar we moeten denken aan de lange termijn, het brede plaatje, er is meer dan alleen End Fossil.’

Onder de studenten leek er inderdaad een consensus te zijn, maar wel de consensus dat het niet houdbaar is om de fossiele banden nog aan te houden. Het is maar de vraag of het bestuur het ook over deze consensus heeft. Het bestuur heeft aangekondigd midden juli met een definitief besluit te komen over de banden met de fossiele industrie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.