De Stelling: ‘Alleen met zeer goede reden smaakjes toevoegen aan pindakaas’

Promovendi lichten de meest prikkelende stelling toe. Dit keer Janneke Elzinga.

Tekst Ning Fan

Promovendi lichten de meest prikkelende stelling uit hun proefschrift toe. Dit keer is dat Janneke Elzinga, die op 31 mei promoveerde bij microbiologie. Zij onderzocht in vitro het modelleren van gastmicroben in het darmslijmvlies.

‘Er zijn ontelbare smaken pindakaas te koop. Toch slagen de meeste smaakcombinaties er niet in de originele pindakaassmaak te evenaren. Ik gebruik pindakaas als een metafoor voor fundamentele wetenschap. Wetenschappers kiezen steeds vaker modewoorden en trendy onderwerpen voor de titel van hun publicatie om aandacht te trekken en de kans op een beurs te vergroten. Toen de coronapandemie uitbrak, probeerden wetenschappers van allerlei disciplines corona te integreren in hun onderzoek, ook als dat onderwerp buiten hun expertiseveld lag. Ik heb collega’s gezien die het onderwerp AI in hun onderzoek proberen mee te nemen, ondanks het feit dat het een volledig ander domein is en niet aansluit bij hun onderzoek.

Wetenschappers zouden zich moeten afvragen of ze beschikken over voldoende basiskennis over die onderwerpen en of deze werkelijk aansluiten bij hun onderzoeksgebied, voordat ze die betrekken in hun onderzoek.. Wat ik de lekkerste pindakaas vind? Ik ben bijzonder gecharmeerd van komkommer- en appelsmaken, die kunnen echt de oorspronkelijke smaak van pindakaas verbeteren. Maar ik ben geen fan van de hagelslagsmaak. Hagelslag en pindakaas zijn op zichzelf al heel lekker; als je ze combineert, wordt dat alleen maar minder.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.