Veel soorten op de campus

De BioBlitz 2023 stelt 1300 soorten vast op de WUR-terreinen.
Oostelijke witsnuitlibel (Lheucorrhinia albiufrons) Foto ‘anoniem’

De teller stopt pas vrijdagmiddag om 15.00 uur, maar in de competitie met andere universiteiten in de levenswetenschappen doet WUR niet meer mee: de eerste prijs gaat naar de Universiteit van Hohenheim in Duitsland waar al 1840 soorten zijn gedetermineerd. Ook het Belgische Leuven (1430 soorten) gaat WUR (derde) voor. In totaal doen vijftien Europese instellingen voor hoger onderwijs mee.

‘Het gaat absoluut niet om de winst’, reageert boegbeeld biodiversiteit Liesje Mommer. Zij staat aan de wieg van de Wageningse BioBlitz. ‘Het is fantastisch om te zien dat iedereen zo enthousiast soorten aan het zoeken is. Overal zie ik groepjes studenten bezig op de campus. En volgend jaar gaan we zeker winnen hoor.’

Het is fantastisch om te zien dat iedereen zo enthousiast soorten aan het zoeken is

Liesje Mommer, hoogleraar Ondergrondse Interacties

Een soortencompetitie is ook een wat merkwaardig fenomeen. De deelnemende campussen zijn daarvoor veel te verschillend. Het terrein van de Universiteit van Hohenheim bijvoorbeeld, omvat een groot bosgebied. Dat weerspiegelt zich onder meer in de hoeveelheid nachtvlinders die op de teller staan: 328. Dat is dubbel zoveel als er in Wageningen zijn geteld. En het telgebied van Leuven omvat de hele stad.

Blauwe reiger (Ardea cinerea) bij de vijver van Zodiac. Foto Nina Fatouros

De internationale ‘challenge’ komt uit de koker van rector magnificus Arthur Mol. Hij is voorzitter van de Association for European Life Sciences Universities (ICA). Vijftien van de 51 daarbij aangesloten universiteiten doen mee, waaronder uit Nederland – naast WUR – ook de hogescholen Van Hall Larenstein en Avans. Mommer mikt op meer. ‘Als het aan mij ligt, doen volgend jaar alle Nederlandse kennisinstellingen mee.’

Hotspot

Met het totaal van ruim 1300 soorten is de doelstelling van 1000 soorten ruim gehaald. Met dat aantal is de campus overigens niet opeens een hotspot van biodiversiteit geworden. Op een doorsnee vierkante kilometer natuurlijk groen in Nederland zijn al snel 1000 soorten te vinden, blijkt uit andere BioBlitzen op de website Waarneming.nl.

Om te vieren dat WUR 105 jaar bestaat, stelt de universiteit komende zaterdag (1 juli) de campus open voor heel Wageningen om er rond te struinen en de biodiversiteit zelf te ontdekken. Er zijn onder meer excursies over insecten, vogels, planten, watersoorten, groene daken, duurzame campus, bodemleven, tropische gewassen, voedselbossen, macrofotografie en tuinieren.

Een greep uit de Wageningse oogst.

Wilde cichorei (Cichorium intybus). De felblauwe bloem is talrijk en niet te missen op de campus. Waarnemer ‘Sander’ maakte deze foto langs de Droevendaalsesteeg.

Hongaarse wikke (Vicia pannonica). De Bioblitz 2023 leverde 28 zeldzame  planten op, waaronder deze Hongaarse wikke die Martijn van Sluijs aantrof langs de Kielekampsteeg.

Vuurwants (Phyrrocoris apterus). De vuurwants is een makkelijk te herkennen soort. Deze werd nabij Vitae gespot door waarnemer ‘Jolijn’. 

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus). Van de 18 soorten vlinders op de lijst, werd dit beestje door liefst 89 waarnemers gemeld. Foto gemaakt door Roel Hoekstra bij de kleine vijver naast Lumen.

Grote ereprijs (Veronica persica). Ook de buitengebieden van WUR zochten mee. Bij Glastuinbouw in Bleiswijk trof Marianne Noordam dit fraaie plantje aan.

Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea). Sommige soorten zien we liever niet dan wel. Maar de trekrups telt gewoon mee. Foto ‘Roghorst’.

Egel (Erinaceus europaeus). Het Dassenbos telt geen dassen. Wel egels, zoals deze die werd opgemerkt door Gijs Koomen.

Cliorismia ardea. Sommige soorten moeten het doen met alleen een wetenschappelijke naam. Zoals deze vlieg uit de familie van de viltvliegen. Gespot bij de vijver bij Lumen door Ties Kemme.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.