De Docent van het Jaar is…

...Ignas Heitkönig, universitair docent bij Wildlife Ecology and Conservation.
De winnaar met de andere genomineerden en de jury. Foto Luuk Zegers

De Teacher of the Year (TOTY)-prijs is vandaag (dinsdag 20 juni) uitgereikt aan Ignas Heitkönig. Volgens de studenten van de jury is hij ‘creatief’, ‘authentiek’ en streeft hij ernaar abstracte ideeën begrijpelijk te maken. Ook zijn liefde voor de natuur en de manier waarop hij ijvert voor biodiversiteit en natuurinclusiviteit werden genoemd.

Er waren nog vijf kandidaten in de race voor de prijs. Naast de bekendmaking van de Docent van het Jaar werden er in Impulse ook vier Excellent Education Prizes uitgereikt.

Heitkönig ontdekte zijn liefde voor lesgeven tijdens zijn promotieonderzoek in Zuid-Afrika. Na zijn promotie gaf hij er meerdere vakken aan de Universiteit van Venda. In Wageningen geeft Heitkönig momenteel meerdere vakken, waaronder Ecological Methods, Animal Ecology en Wild Perspectives. Ook buiten het onderwijs is hij actief, vertelt de jury. Zo hielp hij in 2016 met de oprichting van de Future for Nature Academy (die als doel heeft studenten te enthousiasmeren om zich in te zetten voor natuur en biodiversiteit); is hij betrokken bij het Wageningen Biodiversity Initiative en zet hij zich in voor het verminderen van het aantal parkeerplaatsen op de campus.

Dansen

De jury waardeert Heitkönigs creatieve onderwijsmethoden, die hij inzet om abstracte ideeën begrijpelijk te maken voor alle studenten. Zo laat hij zijn studenten dansen als hij ‘multivariabele technieken’ uit wil leggen. ‘Met zijn studentgerichte benadering zet hij studenten in hun kracht om een rol als leider op te pakken’, vervolgt de jury. ‘Ignas zijn passie voor lesgeven en wetenschap is aanstekelijk. Maar het allerbelangrijkste aspect in zijn onderwijs is de liefde voor de natuur.’

De eerste woorden van de nieuwe Teacher of the Year sprak hij namens alle vijf genomineerden, om te benadrukken dat lesgeven een gezamenlijke inspanning is. ‘Wij denken dat het winnen van elke onderwijsprijs, ook de Teacher of the Year prijs, alleen mogelijk is met alle steun van iedereen binnen deze universiteit.’ Het publiek werd uitgenodigd om te denken aan ‘alle anderen die op z’n minst een stukje van deze prijs verdienen’, van onderwijsassistenten tot technici en van de receptionisten tot de mensen in de bibliotheek (zie de foto).

Scientist for Future

Na enkele woorden door de jury sprak Heitkönig opnieuw. ‘Wilde zoogdieren vormen nauwelijks drie procent van alle zoogdieren op aarde, terwijl 97 procent bestaat uit vee, mensen en onze huisdieren. We zijn de Future for Nature Academy gestart om jonge studenten te betrekken bij natuurbeschermingswetenschap en natuurbescherming in het algemeen. We hebben geholpen om Scientists4Future op te zetten. Nu wil ik graag de Future for Nature Academy voordragen als de ontvanger van de prijs, en het prijzengeld doneren aan de Wageningse tak van Scientists4Future, om die te gebruiken om onze doelen op de campus en daarbuiten te ontwikkelen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.