Nieuwe koffieautomaten, hoger cholesterol?

Ook in WUR-koffie zit cafestol dat cholesterolverhogend kan werken. Hoe zit dat?
Foto Shutterstock

Tekst Rianne Lindhout

Koffie is gezond: gefilterde koffie zonder suiker staat in de Schijf van Vijf. Het voedingscentrum raadt tot vijf kopjes koffie van 125 milliliter aan als je verder geen of weinig cafeïne binnenkrijgt. Op de website staat verder: ‘Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe gezonder, want hoe minder cafestol erin zit. In koffie gemaakt met een papieren filter zit de minste cafestol.’

Alleen, papieren filters zijn uit. Tegenwoordig drinken we in Nederland vooral koffie die door een metalen filter is gegaan, bijvoorbeeld Nespresso-cupjes. WUR-automaten werken ook met deze espresso-zettechniek, ook de nieuwe exemplaren die deze maand worden neergezet. Via contractmanager Marcha Sperna Weiland van het Facilitair Bedrijf laat leverancier Maas weten: ‘De koffie uit de automaten bevat dus cafestol, zoals dus bijna alle koffie die tegenwoordig wordt aangeboden. (…) Een goede balans is belangrijk en iedereen moet zelf passende keuzes maken.’

Volgens het Voedingscentrum bevat koffie op deze manier gezet een ‘matige’ hoeveelheid cafestol. Dat stofje verhoogt je cholesterolgehalte. Als je meer dan twee tot drie kopjes per dag drinkt van deze koffie, zou dat een meetbaar effect hebben op je cholesterolgehalte.

Nachtelijke gehaktbal

Een meetbaar effect? Mark Boekschoten weet er meer van. Hij is tegenwoordig manager van de Health Research Unit en verantwoordelijk voor de laboratoria van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid bij WUR, maar deed rond 2005 zelf onderzoek naar cafestol. ‘Als je dagelijks 10 mg cafestol binnenkrijgt, stijgt je totaalcholesterolgehalte met 0,13 mmol per liter.’ Een stijging van 0,13 dus op het getal dat bij gezonde mensen onder de 5 behoort te zijn, maar bij veel mensen te hoog is.

Iets om rekening mee te houden dus, dat cafestol? ‘Het is een van de knoppen waaraan je kunt draaien als je je cholesterolgehalte wilt verlagen’, zegt Boekschoten. Je kunt de roomboter weglaten van je brood, je nachtelijke gehaktbal skippen en/of letten op wat voor koffie je drinkt en hoe veel.

Doorlooptijd

Het Voedingscentrum maar vooral ook de Consumentenbond suggereren dat het type koffie allesbepalend is voor de hoeveelheid cafestol die je binnenkrijgt. Daar denkt Boekschoten anders over. ‘De tabel van de Consumentenbond is gebaseerd op een vrij klein onderzoek. Behalve het type filter bepaalt bijvoorbeeld ook de doorlooptijd hoeveel vet en cafestol er meekomt in je koffie. We weten dus niet precies hoeveel cafestol er in een kop WUR-koffie zit. Met een simpele test kan de fabrikant het vetgehalte en daarmee het cafestolgehalte meten. Is dat aan de hoge kant, dan kan een andere afstelling van de automaat een optie zijn. Een kortere doorlooptijd bijvoorbeeld, al doet dat ook iets met de smaak.’

Sticker

Is een sticker op automaten die informeert over het cafestolgehalte een goed idee? Boekschoten twijfelt. ‘Voor het individu maakt zo’n kop koffie meer of minder weinig uit. Wel op de hele bevolking, waar miljoenen mensen koffie drinken. In Finland, waar mensen vroeger kookkoffie met veel cafestol dronken, daalde het gemiddelde cholesterolgehalte flink toen men massaal overstapte op filterkoffie.’

Contractmanager Sperna Weiland laat weten dat zij graag met fabrikant Maas en Mark Boekschoten in gesprek gaat over het meten van het cafestolgehalte. ‘In het contract is afgesproken dat er regelmatig onderzoek gedaan wordt naar de ervaringen.’ Wordt vervolgd!

Havermelk

Alle nieuwe koffieautomaten geven de keuze tussen koeienkoffiemelk en haverkoffiemelk. Is havermelk een gezond, duurzaam en lekker alternatief? Rianne Lindhout zocht dat vorige maand al voor Resource uit. Lees het hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.