WUR keldert in duurzaamheidstop

Jarenlang was WUR de duurzaamste; nu gezakt naar zesde plek.
Foto Roelof Kleis

Het is even slikken, maar de cijfers zijn onverbiddelijk: WUR is niet langer een van de duurzaamste instellingen voor hoger onderwijs in Nederland. In de Sustainabul 2023 moet Wageningen het met een schamele zesde plek doen. Winnaar is Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), voor de VU Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Sinds 2012 reikt de Studenten voor Morgen de Sustainabul uit aan de hogeschool of universiteit die het beste scoort op het gebied van duurzaamheid. Daarbij wordt gekeken naar prestaties op gebied van onderwijs, onderzoek bedrijfsvoering en best practices. Alleen op gebied van onderzoek en best practices scoort WUR de maximale score.

Voorbijgestreefd

WUR blijft vooral achter op het gebied van duurzaamheid in het onderwijs, blijkt uit de onderliggende cijfers. Van de maximale score van 110 punten haalt Wageningen er maar 89. Met name VHL, de UvA, VU en de Hogeschool Amsterdam zijn WUR daarin ver voorbijgestreefd. Daarbij gaat het om aandacht voor duurzaamheid in de colleges, die van de opleiding in zijn geheel en de training van docenten.

Volgens beleidsmedewerker maatschappelijk verantwoord ondernemen Erna Maters heeft WUR met name punten verloren bij de beoordeling van de toekomstplannen op gebied van verduurzaming van het onderwijs en de monitoring daarvan. ‘Die toekomst hebben we niet goed genoeg duidelijk kunnen maken. Dat moeten we scherper in zijn.’

Anderen beter

Absoluut gezien heeft WUR overigens maar marginaal minder gescoord dan andere jaren. De daling op de lijst komt vooral doordat andere universiteiten aanzienlijk beter uit de bus komen dan voorheen. Met name op het gebied van onderwijs hebben de VU, UvA en Hogeschool Amsterdam een forse sprong gemaakt.

Lees ook:

 

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.