Bioblitz hard op weg naar 1000 soorten

Na twee weken staat de teller al op 845 soorten.
Foto Roelof Kleis

Ilse Koks komt net van de Grebbeberg gefietst. Tussen haar veldpracticum daar en een college na de lunch heeft ze wel even tijd om bij te praten. Alhoewel dat ongetwijfeld een paar soorten scheelt, die ze anders had kunnen spotten. Met de teller op bijna 180 soorten is de eerstejaars Bos- en Natuurbeheer een van de topwaarnemers van de Bioblitz 2023.

Eigenlijk is die Bioblitz alleen maar een extra motivatie voor iets waar ze toch al volop mee bezig was, zegt Koks. ‘Hiervoor heb ik een tussenjaar gedaan en toen was ik ook al veel in de natuur. Hoe meer je buiten bent, hoe meer je onderscheidt. Je herkent steeds meer soorten. De app ObsIdentify heb ik daar veel bij gebruikt. Sinds ik hier op de uni zit, is het met de kennis van planten hard gegaan.’

Haar werkwijze is simpel. ‘Ik loop gewoon rondjes en alles wat ik tegenkom, voer ik in op waarneming.nl. Vaak gewoon in de pauzes. Dan spreek ik met een paar mensen af om even te gaan blitzen. Zeker als ik verder een hele dag binnen zit. We zitten nu al op 850 soorten, dus de meer algemene soorten zijn wel ingevoerd. We moeten het denk ik nu van andere soortgroepen hebben dan planten en vogels. Met madeliefjes en paardenbloemen voeg je niks meer toe.’

De kruising levert een perfect babyroze bloem op. Dat is best zeldzaam

Ilse Koks, eerstejaars Bos- en Natuurbeheer

Waarneming.nl is het landelijke platform dat de Bioblitz gebruikt om de telling bij te houden. Daar is precies te zien wie wat waar en wanneer heeft gezien en ingevoerd. Alles netjes gerangschikt in diagrammen en staatje. Een soortenspotter laat veel kruimels na. ‘Mijn moeder zegt wel eens: als ik me afvraag wat je vandaag hebt gedaan, kijk ik gewoon even op waarneming.nl’, lacht Koks.

Koekoeksbloem

Veel zeldzame soorten zijn er niet op de campus. Maar Koks vindt de kruising die ze vond tussen de dag- en avondkoekoeksbloem toch best bijzonder. Voor wie het niet weet: de dagvariant is felroze, de avondbloem wit. ‘De kruising levert een perfect babyroze bloem op. Dat is best zeldzaam. Die zie je niet zo vaak.’ Wie het ook wil zien: ze staan langs de sloot bij de Researchstallen achter Zodiac.

De Bioblitz is twee weken geleden van start gegaan en duurt nog tot eind deze maand. De wedstrijd wordt afgesloten met een biodiversiteitsfestival op zaterdag 1 juli.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.