‘Het bsa moet omlaag!’

Geeft lager bsa minder stress? Of vooral minder niveau?
Illustratie Ilja Bouwknegt

Het bindend studieadvies (bsa) verschilt enorm per universiteit. In Wageningen moeten studenten 36 van de 60 punten halen om door te mogen naar jaar twee; in Rotterdam moeten ze álle punten halen. Om stress en prestatiedruk bij studenten te verlagen wil onderwijsminister Dijkgraaf het bsa verlagen naar 30 studiepunten. Ook wil hij een bindend advies van 30 punten invoeren in het tweede jaar. Wat vinden we daarvan?

Maartje van den Bosch (24), lid van de studentenraad:

‘Ik snap dat de minister landelijk iets aan het bsa wil doen. Er zijn universiteiten waar je alles moet halen in het eerste jaar om door te mogen stromen naar jaar twee. Dat heeft een negatieve impact op studentenwelzijn. In Wageningen moet je 60 procent van de punten halen, een goede stok achter de deur. De stap van 36 naar 30 punten is niet heel groot, dus dat onderdeel van Dijkgraafs plan zien we niet als een groot probleem. Het idee om nóg een bsa in jaar twee toe te voegen, baart ons wel zorgen. Als je aan het eind van jaar twee moet stoppen met je studie omdat je niet genoeg punten hebt, heeft dat een veel grotere impact dan wanneer dat in je eerste jaar gebeurt.’

Joram van Velzen (25), voorzitter Landelijke Studentenvakbond (LSVb):

‘Het is best slecht gesteld met het studentenwelzijn en prestatiedruk is daar een van de oorzaken van. Wij vinden het dus positief als het bsa landelijk zou worden verlaagd. Dat is geen wondermiddel dat alle problemen in een keer oplost, maar wel een stap in de goede richting. Als LSVb zijn we principieel tegen het bsa. Volgens ons moet het worden afgeschaft. Er zijn genoeg andere manieren die ervoor zorgen dat studenten druk ervaren om te studeren. Ook nu de basisbeurs terugkomt, betekent lang studeren bijvoorbeeld nog steeds dat je veel studieschuld opbouwt.

‘Als het bsa wordt afgeschaft, moet daar wel iets tegenover staan. Universiteiten en hogescholen moeten studenten veel beter gaan begeleiden, dat is nu vaak nog ondermaats. Daarbij mogen ze ook advies geven, maar niet meer bindend. Leg die keuze bij de student zelf.’

Ellah van Bemmel (20), eerstejaars student Environmental Sciences:

‘Ik vind 60 punten zoals in Rotterdam echt te veel, dat levert veel stress op. Aan de andere kant is 30 wel weer een beetje laag. Ik snap dat de druk minder moet worden, maar op een universiteit mag je ook een beetje niveau verwachten. Dan is een bsa van 36 of 45 punten goed als stok achter de deur. Sommige mensen doen uit zichzelf niet zo veel, dus voor hen werkt zoiets wel. En voor hen is het idee van een extra bsa in jaar twee dan ook goed.

‘Voor mij is het bindend studie advies in Wageningen niet spannend. Ik heb een sterke motivatie om goede punten te halen. Maar als we hier ook 60 studiepunten zouden moeten halen om door te mogen naar jaar twee, zou ik er wel stress van krijgen. Maar van 36 punten krijg ik totaal geen stress.’

Arnold Bregt, onderwijsdecaan:

‘De minister constateert dat studenten te veel druk ervaren en wil het bsa verlagen om druk weg te nemen. In Wageningen ervaren studenten ook stress, maar niet vanwege ons bsa. We geven nieuwe studenten de ruimte om te wennen en een vak te missen, maar ze moeten wel minimaal 60 procent van de punten halen. Ons bsa is wat dat betreft goed in lijn met de intentie van de minister.

‘Ik weet niet of een extra bsa in jaar twee in het belang van studenten is. Misschien haal je met hangen en wurgen 30 punten in je eerste jaar maar lukt dat je niet in jaar twee. Dan heb je twee jaar zitten doormodderen voordat je met je studie moet stoppen. Voor docenten is het vervelend als studenten kennis missen als ze aan een vervolgvak beginnen van een vak dat ze nog niet hebben gehaald. Maar ook voor studenten is het fijn om snel helderheid te hebben of je op de juiste plek zit.’

Inge Sijpheer (19), commissaris educatie bij studievereniging Sylvatica (Bos- en Natuurbeheer)

‘Als je het bsa niet haalt, kan dat een teken zijn dat je misschien niet op de juiste plek zit. Ik vraag me af of een lager bsa betekent dat de studie minder prioriteit krijgt, vooral nu het sociale studentenleven weer bloeit. Misschien gaan studenten zo langer over hun studie doen. Daardoor kunnen eerste- en tweedejaarsvakken overvol raken, vooral wanneer het bsa tot in het tweede jaar doorloopt.

‘Voor WUR-studenten scheelt 30 of 36 punten maar één vak. Ik heb er vanuit de studieadviseurs nog niks over gehoord, misschien ook omdat het voor ons ten opzichte van andere universiteiten weinig impact zal hebben.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.