Wetenschapsfestival in de kroeg

Het Pint of Science-festival editie Wageningen wil wetenschapscommunicatie leuker maken.
Foto Shutterstock

Het internationale wetenschapsfestival vindt plaats van maandag 22 mei tot en met woensdag 24 mei in 26 landen tegelijk. Het is de derde Wageningse editie van het festival; de laatste keer was in 2020. Pint of Science wordt gehouden in twee lokale kroegen: PROOST! en Onder de Linden.

Alejandra Gallo (28) is promovendus bij Plant Breeding and Biosystematics. Ze helpt als vrijwilliger bij de organisatie van Pint of Science. ‘Het concept is simpel’, vertelt ze. ‘Pint of Science heeft als doel om wetenschap naar de mensen te brengen op een leuke, simpele en speelse manier. In plaats van een presentatie, gebruiken wetenschappers spelletjes of organiseren ze activiteiten zoals een pubquiz om bezoekers iets over wetenschap te leren.’

De Wageningse editie bestaat uit zes evenementen. Deelnemers kunnen leren over microben door Microbe Card Games te spelen in Onder de Linden. In diezelfde kroeg kunnen ze leren hoe je insecten kunt manipuleren tijdens Insect Brain Surgeons. In PROOST! kun je een moordzaak helpen oplossen: hoe is deze plant aan zijn einde gekomen? Het volledige programma is hier te vinden.

Ook andere Nederlandse steden doen mee aan het Pint of Science festival. Beeld Pint of Science

Londen

Het idee voor het festival ontstond ooit in Londen, vertelt Gallo. ‘Onderzoekers wilden een brug bouwen tussen wetenschap en locals. Daar houdt bijna iedereen ervan om naar de pub te gaan, dus zo kwamen ze op het idee voor dit festival.’ De eerste editie van Pint of Science was in 2013 in drie steden in het Verenigd Koninkrijk. Het jaar erop werd het festival al in twintig steden in zes verschillende landen gehouden en in 2019 deden bijna vierhonderd steden mee uit 24 landen.

Het festival hoopt mensen te bereiken die normaal weinig met wetenschap bezig zijn. Gallo: ‘Maar Wageningen is een kleine stad en veel mensen hier werken of studeren aan de universiteit. Voor hen is dit een leuke manier om nieuwe methoden van wetenschapscommunicatie te ontdekken.’

Toegang tot een activiteit is 5 euro. Het eerste drankje is bij die prijs inbegrepen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.