De Bijbaan: Video-ranger Jari filmt dieren

'Ik probeer in de video’s de mens en de natuur dichter bij elkaar te brengen.'
Als video-ranger deelt Jari zijn passie voor de natuur. Foto Mira Meijer

Wie:  Jari Gaarenstroom
Wat: vlogger voor dierentuin Burgers’ Zoo
Waarom: met video’s geeft Jari zijn passie voor natuur door
Uurloon: €11,00

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Jari Gaarenstroom (24), masterstudent Forest and Nature Conservation. Als videoranger maakt hij video’s voor het Arnhemse Burgers’ Zoo over het dierenrijk.

‘In de video’s van Burgers’ Zoo deel ik mijn passie voor de natuur. Ik vind de natuur waanzinnig interessant en veelzijdig. Ik neem de kijkers mee naar plekken in de dierentuin waar gewone bezoekers niet komen, zoals het capybara-verblijf – dat zijn de grootste knaagdieren ter wereld – of achter de schermen van de ‘Ocean’, een stuk nagebouwd oceaan. Het filmen gebeurt altijd samen met een dierenverzorger. Tijdens het opnemen voeren zij de dieren en vertellen ze over de eigenschappen en bijzonderheden van het dier. Zo leer ik, en de kijker met mij, meer over het dierenrijk.

Je steekt een stick de lucht in en gaat praten

Als je het goed overbrengt is de natuur iets magisch, zeker voor kinderen. Burgers’ Zoo heeft het park ingedeeld in verschillende eco-displays, waarin met veel kennis ecosystemen zijn nagemaakt. Bezoekers leren hoe bijzonder maar ook hoe kwetsbaar de natuur kan zijn. Ik probeer in de video’s de mens en de natuur dichter bij elkaar te brengen. Zo raakt het publiek hopelijk meer overtuigd van het belang van natuurbescherming. De vlogs en TikToks maak ik samen met een team: er ligt meestal een script klaar, en er zijn cameramensen om mij heen. Soms verzin ik zelf ook onderwerpen.

Voordat ik begon als videoranger bij Burgers’ Zoo, had ik nog geen ervaring. Voor presenteren heb je zelfvertrouwen nodig, je moet dit met overtuiging doen. Om dat te krijgen heb ik voor mijn eerste video in de dierentuin eerst geoefend met vloggen in een winkelcentrum, haha! Dat voelde eerst wel gek: je steekt een stick de lucht in en gaat er tegen praten. Maar het hielp wel! Ik hoop dat er in de toekomst meer op mijn pad komt, ik heb ambities om hier mee door te gaan. Het is een toekomstdroom om ooit een eigen tv-programma te hebben over natuur. Freek Vonk is natuurlijk een held, maar ik wil hem niet kopiëren. Ik wil mezelf blijven en mijn eigen personage vormen. Dat ben ik nu aan het ontdekken en ontwikkelen.’

Je kan Jari ook online volgen op zijn persoonlijke kanalen (TikTok, Insta, Youtube) onder de naam @jarigaarenstroom.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.