De Bijbaan – Mirthe telt mee

‘Ik dacht altijd dat dit werk alleen iets voor ouderen was.'
‘Sinds ik in Wageningen woon, doe ik dit werk iedere verkiezing.’ Foto Guy Ackermans

Wie:  Mirthe Gijsbers
Wat: Stembureaulid
Waarom: Verder kijken dan eigen kring groot is
Uurloon: ongeveer €12 (vrijwilligersvergoeding)

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Mirthe Gijsbers (24), bachelorstudent Voeding en Gezondheid. Mirthe geniet meer vertrouwen van het publiek dan een stemcomputer: zij werkt als stembureaulid bij verkiezingen.

‘Bij iedere verkiezing heb je mensen nodig die in het stembureau het proces ondersteunen en controleren. Sinds ik in Wageningen woon, doe ik dit werk iedere verkiezing. Eerder heb ik in het stembureau van Forum en café Onder de Linden geholpen. Je werkt van zeven uur ’s ochtends tot ongeveer een uur ’s nachts. Om negen uur ’s avonds sluiten de stembureaus en help je met tellen. Voordat je dit werk kan doen, moet je een e-learningmodule volgen over de regels van het stemproces.

Tot een uur of vijf ‘s middags vind ik het echt leuk, maar het tellen is na een tijdje erg saai

Er zijn altijd drie stembureauleden tegelijkertijd aan het werk die allemaal een deeltaak hebben. De eerste persoon controleert de stempas en het paspoort. De tweede persoon controleert of die naam niet op een zwarte lijst staat. Daar staan bijvoorbeeld mensen op die zijn overleden. De derde persoon kijkt of de stemmers het stembiljet goed in de bus gooien.’

‘Ik dacht altijd dat dit werk alleen iets voor ouderen was. Via een huisgenoot kwam ik erachter dat jongeren het ook doen. Iedereen die ouder is dan achttien jaar kan zich hiervoor opgeven. Tot een uur of vijf ‘s middags vind ik het echt leuk. Vorig jaar waren mijn collega’s twee oudere mannen. Die heb ik uitgebreid gesproken, terwijl ik in mijn dagelijks leven niet zo snel met hen in gesprek zou raken. Maar het tellen is na een tijdje erg saai. We sorteren de stembiljetten eerst op partij en vervolgens op persoon. Als alles gesorteerd is, gaan we in tweetallen het aantal stemmen turven. Het hele proces is transparant, iedere burger mag tijdens het tellen komen kijken. Er zijn eens twee burgers langsgekomen, maar na een kwartier vonden zij het te saai en gingen ze weer weg. Waarschijnlijk ga ik dit werkt niet meer doen als ik een voltijdsbaan heb. Misschien kom ik terug als ik met pensioen ben!’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.