De kroeg in voor het goede doel

Nacht van de Fooi (26 mei) in een nieuw jasje.
Foto Coretta Jongeling

Tekst Felix Landsman

Een magische nacht waarin je niet alleen op kroegentocht gaat en aan veel gezellige activiteiten deelneemt, maar waarin je – door niet te veel op de kleine centen te letten – de wereld net een stukje prettiger maakt: de Nacht van de Fooi is een jaarlijks en nationaal door studenten georganiseerd evenement in zeven universiteitssteden.

‘Bij de Nacht van de Fooi denken mensen vaak dat we fooi van ze willen aftroggelen, maar dat is het helemaal niet. Het geld dat we ophalen is voor het goede doel’, vertelt Ellekijn Driesen, student Voeding & Gezondheid en PR-vrouw van de organisatie. Dit jaar gaat de fooi naar de Stichting Shaan Creations Suriname die zich inzet voor zelfmoordpreventie bij jongeren in Suriname, een land dat op de vierde plaats komt als het gaat om zelfmoordcijfers.

Feest en speciaalbier

Dit jaar doen meer dan twintig Wageningse horecagelegenheden mee aan de Nacht van de Fooi, die overigens de hele dag plaatsvindt. Nieuw dit jaar zijn de extra activiteiten. ‘Afgelopen jaar is er niet enorm veel opgehaald tijdens de Nacht en dat kwam vooral door de slechte naamsbekendheid. Ik kende het zelf ook niet voordat ik het ging organiseren. Om de naamsbekendheid te vergroten, hebben we besloten het in een iets ander jasje te gieten.’

Dat andere jasje bestaat uit live bandjes in cafés, een filmvertoning in het Heerenstraat Theater, een kroegentocht met speciaalbiertjes en een groot feest met Miniculture in café Loburg. Driesen: ‘De gedachte is dat als wij een mooie avond weten te organiseren, het geld er vanzelf achteraan komt.’

Vrijgevige studenten

Op 26 mei kun je dus de hele dag de kas van het goede doel spekken: lunchen op het marktplein, een kopje koffie met gebak op het terras, ‘s avonds uit eten en dan naar de film, Wageningen nog net wat beter leren kennen via de kroegentocht en daarna de avond feestend afsluiten in Loburg. Met hun normaliter dunne portemonnee zijn studenten misschien niet het meest vrijgevig in het fooiendepartement, maar als er als een moment is om over je hart te strijken is dat op 26 mei.

Alle activiteiten op een rijtje:

  • 24 mei: pubquiz bij café Daniels
  • 20+ horeca gelegenheden die fooi doneren aan Stichting Shaan
  • Kroegentocht langs cafés die hun speciaalbiertjes in de aanbieding gooien
  • Live bandjes bij café Bij Roos en café Daniels
  • Film in Heerenstraat Theater over Suriname
  • Miniculture in Loburg
  • Speciaalbierproeverij bij café Onder de Linden
  • Dansvoorstelling op het marktplein
  • Sommige restaurants hebben een speciaal menu

Zie Instagram voor nieuws en agenda: nvdf_wageningen

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.