Tweede ronde voor zonneparken-wedstrijd

Hoofdprijs: Wagenings advies en onderzoek voor betere omgevingskwaliteit.
Foto Frank Köster-Düpree/Unsplash

Samen met de provincie Gelderland heeft het Wageningse Solar Research Program opnieuw een wedstrijd uitgeschreven voor Gelderse zonneprojecten. Die is gericht op initiatiefnemers die hun toekomstige zonnepark of -weide anders en beter willen aanpakken qua multifunctionaliteit en omgevingskwaliteit. De hoofdprijs: gratis ondersteuning en onderzoek door de experts van WUR en de provincie, vier jaar lang.

De wedstrijd is onderdeel van het GAZO-project, de Gelderse Aanpak Zonneparken met Omgevingskwaliteit. Via deze wedstrijd beogen WUR en de provincie te komen tot nieuwe normatieve kaders en best practices voor de toekomstige generatie zonneparken, mét omgevingskwaliteit. Een vergelijkbare wedstrijd leverde vorig jaar al twee geselecteerde zonneparken op, uit een totaal van negen aanmeldingen. Het betreft beoogd zonneparken in Voorst, waar het voorgenomen zonnepark deel is van een grotere gebiedsontwikkeling, en in Brummen, in een ecologische verbinding waarin de das een hoofdrol speelt. Deze nieuwe ronde biedt ruimte voor nog eens vier initiatieven.

Blanco canvas

De ideale kandidaten zijn zonneprojecten waarbij combinaties mogelijk zijn met landbouw,
natuurontwikkeling en als onderdeel van gebiedsontwikkeling. Ook staat het plan bij voorkeur nog in de kinderschoenen. ‘Er moet een drijvende kracht achter het plan zijn, liefst een mix van bedrijven, burgers, grondeigenaren, overheden en belangenorganisaties, en uiteraard een locatie. Maar voor het overige is het juist een pluspunt als het canvas nog grotendeels blanco is’, zegt Solar Research Program developer Jeroen Sluijsmans.

Er moet een drijvende kracht achter het plan zijn, liefst een mix van bedrijven, burgers, grondeigenaren, overheden en belangenorganisaties, en uiteraard een locatie

Solar Research Program developer Jeroen Sluijsmans

Om kandidaten te attenderen op de wedstrijd, hebben WUR en de provincie alle Gelderse duurzaamheidswethouders, energiecoöperaties en zonnepark-ontwikkelaars aangeschreven. Gegadigden kunnen zich tot 21 juni aanmelden. Het projectteam verwacht medio september uitsluitsel te kunnen geven over de maximaal vier winnaars.

De wedstrijd volgt kort op de gezamenlijke position paper van WUR en de Natuur en Milieufederaties, waarin ze hun zorg uitspreken over het afkalvende draagvlak voor de energietransitie vanwege de overwegend matige ruimtelijke kwaliteit van de huidige wind- en zonneparken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.