Voetballers zoeken sponsoring voor EK-debuut

Wageningen is met een dames- en herenploeg bij studenten-EK in Albanië.
De voetbaldames. Foto Luana Sobral Beekhuizen

Het toernooi gaat 25 juni van start in Tirana (hoofdstad van Albanië). De Wageningse dames en heren zijn gezamenlijk op zoek naar sponsordeals om deelname, materiaal en de reis te bekostigen, vertelt een van de twee aanvoerders van het vrouwenteam Judith Alkema (29), onlangs afgestudeerd in Environmental Sciences.

Teams van 25 Europese universiteiten doen mee aan het EK, vertelt Alkema. ‘Van Barcelona tot Valencia en van Zagreb tot Bristol. En Wageningen dus voor de eerste keer.’ De teams kwalificeerden zich tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) van afgelopen zomer. Een mooie primeur, maar ook een hoop regelwerk. ‘Er zijn behoorlijke kosten verbonden aan het toernooi. Deelname kost 75 euro per speler per dag en met de registratiekosten erbij kom je uit op iets van 725 euro per speler. Dan moet je nog tenues en ander materiaal hebben én de reis bekostigen. Als Wageningers willen we bovendien op een zo duurzaam mogelijke manier reizen: over land in plaats van met het vliegtuig. Alles bij elkaar kost onze deelname waarschijnlijk iets van 40 duizend euro.’

Sportcentrum

De voetballers hebben alle mogelijke fondsen, organisaties en besturen binnen de universiteit benaderd, vervolgt ze. ‘We vertegenwoordigen WUR, dus leek het ons logisch dat de universiteit ons steunt. Maar als voetbalteams vallen we niet onder de regels van deze instanties, dus kunnen ze ons niet financieel steunen.

Omdat er nog nooit een Wagenings voetbalteam heeft deelgenomen aan het EK, ligt er ook geen infrastructuur hoe je zoiets organiseert.’ Dus moeten de spelers het wiel zelf uitvinden. ‘Gelukkig helpt sportcentrum De Bongerd ons met trainingen en materiaal. En vorige week hebben we contact gezocht met het universiteitsbestuur. Zij gaan kijken of er andere mogelijkheden zijn om ons toch financieel te steunen.’

Sponsors

Ook zijn er al ruim dertig organisaties benaderd voor mogelijke sponsoring, vertelt Alkema. ‘En voor het vrouwenteam zijn we in gesprek met Adidas om te kijken of we onder hun Breaking Barriers-programma kunnen vallen. Dat is specifiek op vrouwenvoetbal gericht.’ Vanaf mei gaan beide teams ook activiteiten organiseren om geld op te halen.

Momenteel traint het damesteam elke woensdag tussen 17:45 en 18:45 uur samen met de mannen. ‘Zodat we gewend raken aan fysiek sterke tegenstanders’, zegt Alkema. Daarnaast zijn er drie keer per week hardloop- en sprinttrainingen tijdens de lunchpauze. Beide teams doen bovendien mee aan het voetbaltoernooi van het GNSK, dat eind mei in Wageningen wordt gehouden. Alkema: ‘Een mooie generale repetitie.’

Mensen, organisaties en bedrijven die de WUR-teams willen helpen, kunnen hen benaderen via judithalkema@outlook.com (damesteam) of rijk.dersjant@wur.nl (herenteam).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.